Ekspert om fransk parlamentsvalg: Vælgerne siger nej tak til de gamle partier

Franskmændenes støtte til Socialistpartiet og Republikanerne var lav under gårsdagens parlamentsvalg.

Kun 16 procent af franskmændene satte kryds ved Republikanerne, mens Socialistpartiet blot fik 7,4 procent. (Foto: Eric Gaillard © Scanpix)

En ny politisk situation er opstået i Frankrig.

Det står klart efter resultaterne fra gårsdagens parlamentsvalg, som gav en storsejr til præsident Emmanuel Macrons nystiftede centrumparti, La République En Marche. Samtidig var vælgernes opbakning til de gamle, traditionelle partier – Socialistpartiet og Republikanerne – ikke overbevisende.

Årsagen til valgresultatet skal ifølge Henrik Prebensen, seniorforsker på Institut for Engelsk, Germansk og Romansk på Københavns Universitet, findes i den aktuelle situation i Frankrig:

- Det er på mange måder en kritisk situation for Frankrig. Der er stor arbejdsløshed, en voksende ulighed og utryghed, som dels skyldes indvandringen og dels skyldes, at forholdene på arbejdsmarkedet er så prekære, siger han til DR Nyheder.

Ifølge seniorforskeren ligger arbejdsløsheden i Frankrig på omkring 10 procent, mens den for de unge franskmænd er oppe på 25 procent. Derudover er det svært at få fast arbejde, og mange får midlertidige kontrakter.

Gamle partier har svigtet

Hverken François Hollande fra Socialistpartiet, som var præsident fra 2012 og 2017, eller Republikanernes Nicolas Sarkozy som havde jobbet fra 2007 til 2012, har kunnet løse problemerne, og derfor søger franskmændene mod andre kandidater, tilføjer Henrik Prebensen.

- Nogle er kommet med en hel ny tone i politik og med nye, radikale løsninger på problemerne og løsningsforslag. Det vil vælgerne nu give Macron mandat til at gennemføre, siger seniorforskeren.

Ifølge det franske indenrigsministerium løb Macrons parti, La République En Marche, og hans allierede Modem med 32,3 procent af stemmerne. Republikanerne fik 15,8 procent af stemmerne, mens Socialistpartiet blot fik 7,4 procent. Front National hentede opbakning fra 13,2 procent.

Den store lussing til Socialistpartiet skyldes ifølge Henrik Prebensen, at partiet under François Hollandes præsidentperiode ikke lykkedes med at gennemføre den politik, det gik til valg på. Derudover er partiet igennem det seneste stykke tid blevet splittet mellem en meget radikal form for socialisme og en mere liberal form for socialisme.

Med den store opbakning til Emmanuel Macrons parti ser det ud til, at præsidenten får flertal i ryggen, når valget til Nationalforsamlingen afgøres ved anden runde den 18. juni.