Tema Zikavirus

Ekspert om global zika-trussel: Det lyder værre, end det er

Når WHO udråber zikavirussen til en global trussel, er det organisationens værktøj til at bekæmpe sygdommen.

"Zika-virus og microcphali er en trussel på internationalt niveau," siger generalsekretær for WHO, Margaret Chan, ifølge FN-organisationen. (Foto: FAbrice Coffrini © Scanpix)

Verdenssundhedsorganisationen WHO har her til aften erklæret zika-virussen som værende en international trussel.

Trods organisationens alvorlige ord er det dog ikke noget, som får seniorforsker ved Statens Serum Institut Anders Koch til at ryste.

- Det lyder værre, end det er, for det skal ikke opfattes som en trussel, der kan ramme alle steder i verden, forklarer han.

Zikavirus

Zikavirus overføres med myggearten aedes og giver hos de fleste ingen eller milde symptomer. Men den er farlig for gravide. Virussen er nemlig mistænkt for at kunne give underudviklet kranie og hoved, såkaldt mikrocefali, hos nyfødte. Op mod 27 lande er berørt af smitten, og WHO har nu erklæret Zikavirus for en global trussel.

Gå til tema

I stedet skal betegnelsen af zika-virus som en global trussel ses som WHO's måde at håndtere situationen på.

Når WHO erklærer noget for en global trussel, giver det nemlig organisationen mulighed for at koordinere indsatsen og rådgivningen på tværs af landegrænser, så sygdommen bliver bekæmpet.

- De kan også sige, hvornår landenes forholdsregler er tilstrækkelige, men også hvornår de er for voldsomme i forhold til truslen - altså når lande indfører urimelige handelsbegrænsninger eller rejserestriktioner, forklarer Anders Koch.

- Det er simpelthen WHO's værktøj til at bekæmpe den her sygdom.

Derfor får udmeldingen fra WHO heller ikke nogen betydning for trusselsbilledet i Danmark, forklarer Anders Koch.

Virussen smitter nemlig kun fra myg og ikke mellem mennesker. Kun gravide danskere, som vælger at rejse til områder, hvor zika-virussen er en trussel – pt. Nord- og Sydamerika, vil være i fare for at få alvorlige følger af virussen, da den kan medføre hjerneskader på fostre og nyfødte. Andre smittede får almindelige symptomer på influenza.