Ekspert om handelsaftale mellem Kina og USA: Et meget, meget lille skridt fremad

Afslutning af handelskrig har lange udsigter, lyder det fra chefstrateg.

Donald Trumps kernevælgere er blandt dem, der bliver ramt allerhårdest af handelskrigen mellem USA og Kina. Det kan have motiveret ham til at forhandle, mener ekspert. (Foto: Michael Reynolds)

En 'kærlighedsfest'.

Sådan betegner præsident Donald Trump forholdet mellem USA og Kina, efter de to lande sent i aftes dansk tid fik forhandlet en delvis handelsaftale på plads.

Forholdet mellem de to lande har ellers været alt andet end kærligt det seneste 15 måneder, hvor handelskrigen kun er blevet mere og mere fastlåst. Men nu nærmer den sig altså sin afslutning, lyder det fra parterne.

At en afslutning på handelskrigen skulle være lige om hjørnet, er Frederik Engholm, chefstrateg hos Nykredit, dog ikke så sikker på.

- Det her er et meget, meget lille skridt fremad, efter det nærmest kun er gået tilbage i lang tid, siger han.

Donald Trump var i centrum til pressemødet, hvor han sammen med Kinas vicepremierminister, Liu He (forrest i billedet), præsenterede den nye delaftale. (Foto: Yuri Gripas)

Har gjort ondt på Trump

I aftalen har USA lovet at annullere nogle annoncerede toldstigninger, mens Kina til gengæld har lovet at bruge op mod 50 milliarder dollar på at købe amerikanske landbrugsprodukter.

Den sidste del af aftalen fik Donald Trump til at komme med en direkte opfordring til de ellers trængte bønder.

- Jeg vil foreslå landmændene, at de øjeblikkeligt går ud og køber mere jord og større traktorer, sagde han på et pressemøde fredag aften dansk tid.

Og netop bøndernes ve og vel interesserer den amerikanske præsident, fortæller Frederik Engholm.

- Specielt soyabønneproducenterne i USA har mærket handelskrigen meget hårdt og har fået stærkt forringede priser, fordi kineserne har nedbragt deres køb meget markant. Og det er en gruppe landmænd, der traditionelt holder til i den del af USA, hvor Trump har stor opbakning, så det er noget, der har gjort ondt på Trump.

USA er et af de lande, der producerer flest soyabønner, og Kina er en af de helt store importører. Derfor rammer handelskrigen bønderne hårdt - her en bonde i Iowa. (Foto: PJ Huffstutter)

Når delaftalen lander lige nu efter en eskalering i handelskrigen over det seneste halve år, skyldes også, at USA for alvor begynder at mærke konflikten på pengepungen, mener Frederik Engholm.

- Jeg tror egentlig, at incitamenterne har været gradvist stigende fra begge sider, men jeg tror, at humlen er, at vi begynder at se klare tegn på, at problemerne for handelskrigen smitter af på amerikansk økonomi.

- Der er flere og flere tegn på, at det her det koster på amerikansk vækst, men også direkte for Trump, og specielt i den sektor, som han allerhelst vil gøre stærk igen. Han har jo en drøm om, at amerikansk industri skal tilbage til de stormagtstider, vi så for 30-40 år siden.

Tæt på kanten

Ifølge det amerikanske medie CNBC skrev Kinas præsident, Xi Jinping, fredag i et brev til Trump, at han 'håber, at parterne vil handle efter de principper og den retning, vi to er blevet enige om'.

Og det bør vi faktisk alle håbe, for handelskrigen kan have enorme konsekvenser for verdensøkonomien, siger Frederik Engholm.

- Der er ingen tvivl om, at handelskrigen har potentiale til at afspore global økonomi, hvis det går galt nok, og det er allerede gået relativt galt. Man kan ikke udelukke, at vi er på vej til at sejle ud over kanten, selv om det trods alt ikke er det mest sandsynlige scenarie.

Donald Trump viser et brev fra Kinas præsident Xi Jinping frem til pressen. (Foto: Yuri Gripas)

Selv om den delvise handelsaftale er et skridt i den rigtige retning, er det ingen garanti for, at forhandlingerne fortsætter lige så godt. Donald Trump har nemlig før vendt på en tallerken i handelsforhandlinger.

- Han lavede en handelsaftale med Mexico og Canada for et års tid siden, men ikke desto mindre truede han i foråret Mexico med at pålægge dem nye forhøjede toldsatser i forbindelse med et immigrationsproblem, der var ved grænsen, siger Frederik Engholm.

Fremtiden ser altså ikke så meget lysere ud for amerikanske og kinesiske virksomheder efter den nye, delvise handelsaftale, konkluderer han.

- Jeg tror ikke, der er mange virksomheder, der synes, at risikoen overordnet set er meget mindre i dag, end den var i går, bare fordi man har lavet den her lille delaftale. Trump er så impulsiv i meget af sin ageren og fører hele tiden en slingrekurs, hvor man ikke kan regne med, hvor man har ham.