Ekspert om indsats mod ebola-udbrud: Bedre at bruge eksperimentel vaccine end at lade være

Ebola-vaccine er at sammenligne med eksperimentel kræftbehandling, siger professor.

Folk fra det congolesiske sundhedsministerium bærer de første doser ebola-vaccine, som ankom til Kinshasa i dag. (Foto: KENNY KATOMBE © Scanpix)

Når man har en vaccine mod den dødelige sygdom ebola, bør man bruge den.

Også selv om den er eksperimentel, og aldrig er blevet afprøvet i det omfang, vacciner og medicin ellers skal undersøges, for at kende virkning og bivirkninger til fulde.

Sådan siger professor i eksperimentel virologi ved Københavns Universitet Allan Randrup Thomsen, efter at 4.000 doser ebola-vaccine i dag ankom til hovedstaden Kinshasa i Den Demokratiske Republik Congo.

Herfra skal vaccinen transporteres til Bikoro i Equateur-provinsen i landets nordvestlige del, hvor et ebola-udbrud er i gang. 41 mistænkes for at have sygdommen, deriblandt to i den nærliggende provinshovedstad Mbandaka, hvor der bor 1,2 million mennesker, ifølge det videnskabelige tidsskrift Science.

19 mennesker er allerede døde i udbruddet, som har fået Congos myndigheder til at godkende brugen af vaccine.

Det er første gang nogensinde, man forsøger at inddæmme et udbrud på den måde. Og professor Allan Randrup Thomsen mener ikke, at der andet at gøre end at komme i gang. Også selv om man vil bruge den eksperimentelle vaccine på raske.

Artiklen fortsætter under kortet

- De mennesker, som man vælger at vaccinere, står jo i princippet i en situation, hvor de, hvis de får sygdommen, med meget stor sandsynlighed vil dø af den. Det er noget af det, man må indregne, når man starter brugen af vacciner. Det er en afvejning mellem fordele og ulemper, siger han.

- I virkeligheden svarer tilgangen måske mere til den, man har omkring cancerpatienter, hvor man jo også vil være tilbøjelig til at starte en eksperimentel afprøvning, siger professor Allan Randrup Thomsen

Ebola-vaccinen virker

I Congo vil man i løbet af weekenden, når vaccinen er nået frem til byen Bikoro, udbruddets såkaldte epicenter, begynde at vaccinere alle de såkaldte "kontakter". 'Kontakter' er personer, der har været i direkte kontakt med mistænkte ebolatilfælde.

Man vil også vaccinere dem, som har været i kontakt med "kontakterne". Ikke mindst vil man vaccinere sundhedsarbejdere og andre, som hjælper til at bekæmpe udbruddet. Det er frivilligt, om de tager imod vaccinen.

Den metode blev anbefalet af WHO sidste år, fordi vaccinen med navnet VSV-EBOV i Vestafrika blev fundet effektiv allerede efter en enkelt dose.

Et studie fra april viser sågar, at virkningen holder i to år, men det er endnu ikke endeligt dokumenteret.

- De kunne med et relativt lille antal personer dokumentere, at der var en klinisk effekt af vaccinen. Man vaccinerede simpelthen alle 'kontakter' til de implicerede personer, man opsporede. Og på den måde fik de stoppet udbredelsen af infektionen. Så vidt jeg forstår, er det samme princip, man vil anvende i Congo, siger professor Allan Randrup Thomsen.

WHO vil sikre viden om vaccine

Ud over at redde liv og stoppe udbruddet før det bliver en epidemi, håber WHO også at benytte lejligheden til at få mere information om vaccinen.

Indtil videre er den nemlig ikke godkendt nogen steder i verden, men Congo har godkendt den forsøgsprotokol, som den gives efter, såkaldt "compassionate use", medlidenhedsbrug.

Den dækker over medicin, som på forsøgsbasis gives til dødelige tilstande, hvor der ikke findes andre lægemidler.

Blandt årsagerne til at vaccinen stadig har eksperimentel status er, at ebola er for farligt til, at der har kunnet gennemføres forsøg i stor skala.

Men i forbindelse med brugen i Congo, vil WHO følge modtagerne tæt de første 84 dage efter vaccinationen, ifølge Center for Infectious Disease Research and Policy.

- I princippet er der ikke andet at gøre end at bruge vaccinen og observere, hvad der er af bivirkninger. Og så må det på sigt komme til en afvejning. Den her infektion er af en sådan karakter, at man kun kan afprøve vaccinen under virkelige omstændigheder. Der er ikke tale om, at man vaccinerer en sund og rask befolkning, som ikke er udsat for risiko, siger Allan Randrup Thomsen.

- Det kan virke uetisk, men det er sådan, man er nødt til at validere vaccinen, siger han.

På grund af mangel på viden om vaccinens virkning, og særligt langtidseffekten, anbefaler WHO ikke endnu at massevaccinere med den i ebola-udsatte områder.

Facebook
Twitter