Ekspert om iransk valgresultat: Syngende lussing til konservative kræfter

Hassan Rouhani står for en moderat linje, der tiltaler de unge, mener lektor.

Irans præsident hedder fortsat Hassan Rouhani, da han vandt gårsdagens valg med 57 procent af stemmerne.

Optimisme præger det iranske folk, efter at gårsdagens præsidentvalg har sikret den siddende præsident, Hassan Rouhani sejren.

Det vurderer Rasmus Elling, som er lektor ved Institut for Tværkulturelle og Regionale Studier på Københavns Universitet. Han har fulgt med i valgresultaterne, som her til formiddag gav Rouhani en sejr.

- Det er en syngende lussing til de konservative kræfter i Iran. De satte alt ind og satsede på Ebrahim Raisi, men det blev en stor sejr til Rouhani, siger han.

Fire kandidater var på iranernes stemmesedler - heriblandt den ærkekonservative Ebrahim Raisi. Når en kandidat får over 50 procent af stemmerne i første runde, er vinderen fundet. Med 57 procent af stemmerne kan Hassan Rouhani dermed kalde sig præsident endnu engang.

Ønsker godt forhold til omverdenen

Med valget af Hassan Rouhani sender iranerne ifølge Rasmus Elling et signal om, at man er interesseret i at få et godt forhold til omverdenen.

- Rouhani står for en opblødning over for Vesten, genintegration for Iran i den globale økonomi og at fremmede økonomier vil føre til en fremgang i Iran. Han er pragmatisk og vil forsøge at indgå kompromisser, siger han.

Elementer, som ifølge Rasmus Elling er vigtige i forhold til at opnå fredsaftaler i konflikterne i Syrien og Yemen.

Derudover har Hassan Rouhani ønsket, at iranerne skal sikres bedre borgerrettigheder, så folk kan gøre, hvad de vil. Et budskab, han især har solgt til de unge iranerne.

Har opbakning fra de unge

Netop de unge iranerne har ifølge Rasmus Elling sandsynligvis været blandt dem, der satte deres kryds ved Hassan Rouhani. Han har desuden opbakning blandt middelklassen i storbyerne, kvinder og etniske mindretal.

- Rouhanis fløj har arbejdet for at kunne sikre en islamisk republik, men han må også gå på kompromis for ikke at skræmme de unge. De er født efter revolutionen (i 1979, red.), og de skal ikke udstødes, siger han.

Siden Hassan Rouhani første gang sikrede sig præsidentposten i 2013, har Irans indbyggere ifølge Rasmus Elling mødt en mere moderat linje. Blandt andet har man set kompromiser i forhold til at kunne udfolde sig musikalsk og kunstnerisk. Derudover har iranerne også fået bedre adgang til internet og sociale medier.

- Denne valgkamp er den første, som ikke er blevet styret af staten, der tidligere er gået ind og blokeret for indhold. Apps og Twitter har også haft en stor indflydelse i valget, siger han.

Selvom de unge iranere kan glæde sig over lettere adgang til internet og sociale medier, savner de ifølge Rasmus Elling et sikkert jobmarked. For som det er nu, har mange af dem taget høje uddannelser, men kommer ud til få jobmuligheder.

Anderledes håndhævelse af regler

DR’s mellemøstkorrespondent, Puk Damsgård, der befinder sig i Iran, fortæller også, at de unge har oplevet en ændring af hverdagen, siden Rouhani kom til som præsident i 2013.

- De unge fortæller mig blandt andet, at håndhævelsen af reglerne går i en anden retning end før. Kvinder bliver ikke længere stoppet af politiet, hvis deres tørklæde er faldet ned, og der er på det seneste givet langt flere tilladelser til at afholde koncerter, siger hun.

Begivenheder, som ifølge Puk Damsgård ikke ville kunne finde sted under Irans tidligere præsident, Mahmoud Ahmadinejad.

Mange unge mener, at de konservative kræfter hører fortiden til. For eksempel griner de af, at Irans øverste leder, ayatollah Khamenei, har en officiel Facebook-konto, mens Facebook er blokeret for befolkningen i Iran.

- De synes, det er ironisk. Selv hardlinernes (støttere af aytollah Khamenei og præsidentkandidaten Ebrahim Raisi, red.) tilhængere, som jeg har talt med, kan ikke rigtigt komme med nogen gode forklaringer på, hvorfor det skal være tilladt for den øverste leder at være på Facebook, når befolkningen ikke må, siger Puk Damsgård.

Se et klip fra præsidentens tale herunder