Ekspert om Macrons første 100 dage: Han er vendt tilbage til en ophøjet præsidentrolle

Emmanuel Macrons måde at være præsident på har ligheder med Charles de Gaulle, mener forsker.

Emmanuel Macron er en helt anden type præsident end sine forgængere, Nicolas Sarkozy og François Hollande, mener seniorforsker. (Foto: Alain Jocard © Scanpix)

I disse dage har Frankrigs præsident Emmanuel Macron siddet på magten i 100 dage.

Med 66 procent af stemmerne vandt han i maj over Marine Le Pen i den anden og afgørende runde af det franske præsidentvalg. Måneden efter kunne han og hans parti La République en Marche ligeledes fejre en sejr, da de sikrede sig et flertal ved det franske parlamentsvalg.

Henrik Prebensen, seniorforsker på Institut for Engelsk, Germansk og Romansk på Københavns Universitet, mener, at man med Macron har fået en fransk præsident, der adskiller sig markant fra sine forgængere:

- Der er virkelig tale om en stilforandring i forhold til Sarkozy og Hollande. Han vender tilbage til den gaullistiske præsidentrolle, hvor præsidenten er ophøjet og er den, der bestemmer, og så må ministrene og de lavere i administrationen udføre det, han bestemmer, siger han til P1 Morgen.

Med andre ord har Macron altså en del tilfælles med en af Frankrigs bedst kendte præsidenter, Charles de Gaulle, som sad på præsidentposten fra 1959 til 1969, men også spillede en central rolle under 2. verdenskrig som leder af det frie Frankrig.

Macrons lighed med de Gaulles ledelsesstil så vi ifølge Henrik Prebensen et eksempel på i sidste måned. Her førte Macrons konflikt med general Pierre de Villiers, som var øverstbefalende for de væbnede styrker, til en afskedsbegæring efter en irettesættelse fra præsidenten.

Endnu en lighed med de Gaulle ser Henrik Prebensen i den måde, Macron kommunikerer med pressen på:

- De Gaulle holdt ikke møder med journalister. Han holdt pressekonferencer, hvor han talte til befolkningen gennem journalisterne. Det var på forhånd bestemt, hvad de kunne spørge om, og det var også på forhånd bestemt, hvad han ville sige. Det var en måde at holde tale fra en balkon med journalisterne som mikrofonholdere, og det er tilsyneladende lidt den samme stil, Macron vil anlægge.

Først over en måned efter sejren ved præsidentvalget i maj gav Macron sine første interviews til en række europæiske medier.

Skattesystem og overførselsindkomster i forandring

Selvom Macrons popularitet ifølge meningsmålinger er dalet betragteligt siden sejren i maj, mener Henrik Prebensen ikke, at præsidenten endnu har mødt alvorlige problemer:

- Jeg synes ikke, han er løbet ind i de store vanskeligheder. Han har fået gennemført to af de love, som han havde stillet i udsigt: Moralisering af det politiske liv og arbejdsmarkedsreformsbemyndigelsesloven.

Derudover er Macron begyndt på at omlægge det franske skattesystem samt at omlægge flere typer overførselsindkomster.

- Det er selvfølgelig ikke populært, at folk skal miste nogle penge, men der er også en vis forståelse for, at det ikke ser godt ud med den franske økonomi, og at man er nødt til – hvis man vil spille den rolle internationalt og især i EU, som man ønsker af hensyn til Frankrigs prestige – at gøre noget ved økonomien, siger Henrik Prebensen.