Ekspert om norsk kidnapning: Kryptovaluta er forbrydernes foretrukne

Den digitale valuta er svær at spore og derfor nemmere at skjule end kontanter.

Anne-Elisabeth Falkevik Hagen, der er gift med rigmanden Tom Hagen, menes at være blevet kidnappet. Løsesummen kræves udbetalt i kryptovaluta. (Foto: Berg-Rusten, Ole © Ritzau Scanpix)

Kryptovalutas anonymitet gør den digitale valuta attraktiv for kriminelle, og der ses en klar tendens til, at kriminelle bruger kryptovaluta til at skjule sig.

Det fortæller it-ekspert Preben Mejer fra rådgivningsfirmaet Radr og it-ekspert Peter Kruse fra it-sikkerhedsfirmaet CSIS.

Flere norske medier har onsdag kunnet berette, at en norsk kvinde, der er gift med en norsk rigmand, har været væk i ti uger. I sagen er der fremsat alvorlige trusler og krav om løsepenge i kryptovaluta, oplyser politiet.

Og det giver god mening at kræve penge i kryptovaluta, når man vil skjule sig, forklarer it-eksperterne.

Digital, virtuel og flydende

Så er pengene nemlig svære at spore, fortæller Preben Mejer.

- Kryptovaluta er nutidens skurkes favoritvaluta, fordi den er digital, virtuel og flydende. Ligesom pengesedler er den et indehaver-papir. Der er altså ikke nogen registrering eller sporing af, hvem den kommer fra, og hvor den går hen.

- Den har den fordel i forhold til kontanter, som er besværlige, fordi de fylder og vejer og skal smugles, at den bare kan være i et digitalt system, siger han.

Der findes mange sager, hvor personer får stjålet eksempelvis billeder fra deres computer, og der kræves penge i kryptovaluta for at få dataene tilbage igen. Men ifølge Peter Kruse er den norske kidnapningssag speciel.

- Der har været talrige grupperinger af organiserede kriminelle, som har brugt kryptovaluta til digital kriminalitet, hvor udbetalinger har skullet ske i kryptovaluta.

- Her sker der et skred fra, at det er en datakriminalitet, til at det nu også er kryptovaluta, som bruges i den fysiske kriminalitet, siger han.

Første sag i Norge

Politikilder fortæller til det norske medie Aftenposten, at der aldrig før i Norge har været kidnapningssager med krav om løsesum i kryptovaluta. Der har dog været nogle sager i udlandet.

Ifølge den norske avis VG er der tale om et krav om en løsesum på ni millioner euro. Det svarer til lidt over 67 millioner danske kroner.

/ritzau/