Ekspert om sabelraslen: Nordkorea og USA kridter banen op

Nordkoreas genopbygning af raketfacilitet og USA's trusler om øgede sanktioner viser, at vi stadig er langt fra en atomaftale.

Nordkorea har været mere åbne end nogensinde før om landets fødevarekrise. Det passer godt sammen med Kim Jong-uns ønske om at få lempet sanktionerne mod landet. (Foto: Saul LOEB © Scanpix)

Nyhedshistorierne om og fra Nordkorea ligger i kø i disse dage.

Inden for et døgn er der blevet rapporteret om ny aktivitet på en nordkoreansk raketbase, om trusler fra USA om øgede sanktioner mod Nordkorea og om, at fødevarekrisen i Nordkorea nu når et kritisk højdepunkt.

Og historiestrømmen er ikke tilfældig, men snarere et symptom på, at Nordkorea og USA er i gang med at kridte banen op efter det forfejlede topmøde i Hanoi.

Det vurderer Camilla Nørup Sørensen, som er lektor ved Forsvarsakademiet.

- Man er nødt til at se de her historier som led i efterspillet på Hanoi og som tegn på, at man nu skal til at gøre sine positioner klar forud for næste runde af forhandlingerne, siger hun og tilføjer:

- Efter Hanoi skal begge parter lige finde tilbage til deres styrkepositioner og have samlet lejrene bag sig.

Alle kort på hånden

Hvis Nordkorea og USA genoptager forhandlingerne om en nordkoreansk atomafrustning til gengæld for en lempelse af de økonomiske sanktioner mod Nordkorea, så gælder det for begge parter om at have gode kort på hånden.

Og her har Nordkorea brug for at holde landets atomprogram i live.

Det siger Camilla Nørup Sørensen.

- Så længe, der ikke ligger nogen aftale, så vil Nordkorea jo ikke svække sig selv ved at spille deres bedste og nærmest eneste forhandlingskort af hånden. For det eneste, de har at forhandle med, det er jo deres atomvåben og missilprogram – det er det, der får Trump til at holde topmøder, og det er det, der gør, at vi hele tiden snakker om Nordkorea.

(Arkivfoto) Sohae-basen ved Tongchang-ri bliver blandt andet brugt til at teste missil- og raketmotorer. Nordkorea lukkede dele af basen ned efter det første topmøde mellem USA og Nordkorea, men nu er der igen aktivitet. (Foto: PEDRO UGARTE © AFP or licensors)

Derfor fortsætter landet med at forbedre og udvikle deres atomprogram lige indtil det øjeblik, der ligger en aftale med USA, vurderer Camilla Nørup Sørensen.

- For os, der arbejder med Nordkorea, er der ingen tvivl om, at de bliver ved med at styrke deres atomvåben og missilprogram.

Langt fra en aftale

Det er den samme tankegang, der ligger til grund for USA's nye udmelding om, at Donald Trump overvejer, at øge sanktionerne mod Nordkorea.

Det varslede USA's nationale sikkerhedsrådgiver, John Bolton, i nat dansk tid til Fox News.

Sanktionerne mod Nordkorea er nemlig USA's bedste forhandlingskort, og var også - ifølge landet selv - det, der betød, at topmødet i Hanoi endte uden en aftale.

- De skal begge have noget at forhandle med, siger Camilla Nørup Sørensen, som dog forklarer, at det kan blive svært for USA at få støtte til at stramme sanktionerne yderligere, fordi Nordkorea er ramt af en humanitær sultkrise.

- Nordkorea har tidligere ikke været villige til at tale åbent om, hvor skidt det stod til, men det er de tilsyneladende nu.

USA's udenrigsminister, Mike Pompeo, udtalte for nylig, at man vil sende en delegation til Nordkorea snarest. Alligevel tror Camilla Nørup Sørensen ikke, at man er tæt på en aftale.

- Vi er stadig meget langt fra en aftale. Der er tilsyneladende ingen, der tør satse hele butikken på en forhandlingsløsning.

Topmødet mellem USA og Nordkorea i Hanoi startede lovende, men endte uden en aftale om afrustning af Den Koreanske Halvø. (Foto: KCNA)
Facebook
Twitter

Mere fra dr.dk