Ekspert om skatteplan: Sidste chance for Trump

Skattepolitik er hjerteblod for Republikanerne, mens præsidenten skal vise, at han kan levere.

Donald Trump kysser en model af den selvangivelse på en enkelt side, som Republikanernes skatteplan sigter mod. (Foto: Nicholas KAMM © Scanpix)

Amerikanernes selvangivelse vil fremover kunne stå på en halv A4-side, hvis Republikanerne i Kongressen kommer i mål med den skatteplan, som de fremlagde i nat.

USA's præsident var så begejstret for udspillet, at han kyssede en model af den nye selvangivelse, da skatteplanen blev præsenteret.

Blandt de andre tiltag i forslaget, der koster 1.500 milliarder dollar, er en sænkelse af selskabsskatten fra 35 til 20 procent, og så det skal være slut med høje afgifter på arvede aktier.

Det er et utroligt vigtigt udspil, forklarer Anders Agner Pedersen, redaktør på netmediet Kongressen.com, der dækker amerikansk politik.

- Det er et af de vigtigste projekter både for Donald Trump og republikanerne i Kongressen på Capitol Hill. Det er et prestigeprojekt at få lavet denne her skattereform.

Vigtigt for Trump og partiet

Skatteplanen skal nu til behandling i Kongressen, hvor Donald Trump har haft særdeles svært ved at komme igennem med sin politik.

Det vel nok største nederlag var præsidentens forsøg på at afskaffe sin forgængers sundhedsreform, kendt som Obamacare, som blev skudt ned, da flere republikanske senatorer gjorde oprør mod partilinjen.

Derfor er det afgørende for Trump, at netop denne reform bliver vedtaget.

- Det vil være et kolossalt nederlag, hvis den ikke bliver vedtaget. Det er et kardinalpunkt for Trump, da et af hans vigtigste valgløfter var skattelettelser, siger Anders Agner Pedersen.

Republikanerne formøbler magten

- Hvis Donald Trump heller ikke er i stand til at levere på skatteområdet, så begynder mange at stille spørgsmål ved, om han overhovedet kan levere noget af den politik, han har lovet. Han skal levere.

Det samme gælder for det republikanske parti, der i snart et år har haft flertallet i begge af Kongressens kamre, Repræsentanternes Hus og Senatet, samt præsidentposten i Det Hvide Hus.

- De har formøblet den enestående politiske situation, de har. De skal have vedtaget en lov, men om de kan enes må vi se, siger Anders Agner fra Kongressen.com.

Facebook
Twitter

Mere fra dr.dk