Ekspert: Omstridt frifindelse for hustruvold udstiller Sveriges indvandrer-dilemma

Der er kommet mere fokus på svenske værdier i de seneste år, siger Sverige-ekspert.

Ved valget for fire år siden blev det indvandrerkritiske parti Sverigedemokraterne det tredje største i Sverige. (Foto: TT News Agency © Scanpix)

Det hører ingen steder hjemme i Sverige, at en mand med irakisk baggrund kan blive frikendt for hustruvold med argumenter om, at han kommer fra ”en god familie”.

Det var meldingen fra Centerpartiet i Sverige, efter at svenske medier tidligere på ugen kunne berette om dommen, der efterfølgende har vakt stor debat og kritik.

De to domsmænd, der stemte for en frikendelse af manden i tingsretten, var nemlig blevet udpeget af det borgerlige parti, og de har begge muslimsk baggrund.

Og ifølge domsresuméet burde kvinden, som havde anlagt sagen, først have henvendt sig til mandens familie og ikke politiet. Parret blev i sin tid viet efter islamisk sharia-lov.

- Dommen strider helt imod Centerpartiets værdier om, at alle mennesker er lige meget værd og lige for loven, lød det fra partiets partisekretær, Michael Arthursson.

Kampen for svenske værdier

De to domsmænd, Ebtisam Aldebe og Hasan Fransson, er nu blevet ekskluderet fra det svenske parti, som ved det seneste rigsdagsvalg i 2014 fik 6,1 procent af stemmerne.

Og partiet har skrevet på Twitter, at det ikke ønsker at indføre sharialov i Sverige.

Ifølge Hans Mouritzen, der er seniorforsker ved Dansk Institut for Internationale Studier, og som har et indgående kendskab til svenske samfundsforhold, rammer sagen lige ned i det dilemma, som det politiske Sverige står i:

At tage hensyn til mangfoldigheden uden at det går ud over de svenske værdier.

- Alle partier ønsker at vise mangfoldighed og opstille kandidater, som ikke er af svensk oprindelse. Specielt i Centerpartiet, der er et borgerligt parti og positivt over for indvandring, siger han og fortsætter:

- Men nu er begrebet ’svenske værdier’ i højere grad kommet i fokus, og det at stå vagt om værdierne er begyndt at komme i højsædet. Derfor mærker man i særlig grad dilemmaet i partiet.

Højere krav til indvandrere

Sverige har i mange år ført en mere liberal indvandringspolitik i forhold til Danmark, og de seneste år har landet modtaget hundredtusindvis af flygtninge og migranter fra blandt andet Mellemøsten.

Alene i 2015 modtog Sverige omkring 160.000 asylansøgere, viser tal fra det svenske statistikkontor, Statistiska centralbyrån.

Og det har sat sit præg på det svenske samfund, som er begyndt at ændre sig, forklarer Hans Mouritzen.

- Sverige stiller i højere grad krav til indvandrere. Tidligere talte man ikke om svenske værdier som noget særligt, som vi gør, når vi taler om 'danske værdier' i Danmark. Det er man begyndt at betone nu, siger han.

Derfor har sagen også vakt så stor opsigt blandt svenskerne, som til efteråret skal til valg igen.

Venstrefløjen er sårbar

Ved riksdagsvalget for fire år siden blev det indvandrerkritiske parti Sverigedemokraterne landets tredjestørste parti med 12,7 procent af stemmerne.

De resterende partier havde dog på forhånd meddelt, at de ikke ville samarbejde med højrefløjspartiet, som landets statsminister, Stefan Löfven, har betegnet som både ”racistisk” og ”nazistisk”.

Men ifølge de svenske meningsmålinger er Sverigedemokraterne kun gået frem siden det seneste valg.

Og selvom de to ekskluderede partimedlemmer understreger, at de har taget udgangspunkt i svensk lovgivning, så kan sagen lægge ekstra pres på både Centerpartiet og hele venstrefløjen, vurderer Hans Mouritzen.

- Venstrefløjen er specielt sårbar på det her emne, fordi man har haft en tendens til at se igennem fingrene med indvandrermiljøerne. Men nu er der kommer et pres på svenske værdier, og derfor vil højrefløjen prøve at presse venstrefløjen på det her spørgsmål, siger han.

Mere fra dr.dk

Facebook
Twitter