Ekspert: Paven er nødt til at handle hurtigt over for kardinal under anklage

Anklage mod højtstående kardinal rammer Vatikanstaten lige i hjertet.

George Pell har indtil videre nægtet sig skyldig og kaldt anklagerne et karaktermord (Foto: vincenzo pinto © Scanpix)

Det er en meget alvorlig sag for den katolske kirke, som skal være handlekraftig, hvis der viser sig at være at være hold i anklagerne mod den australske kardinal George Pell om seksuelle overgreb.

Det vurderer Jakob Egeris Thorsen, der er Ph.d. i teologi ved Aarhus Universitet og har forsket i den katolske kirke.

-Her rammer vi det højeste niveau for skandaler i den katolske kirke. Hvis der er hold i anklagerne mod ham, er det virkelig endnu et hak i tuden til den katolske kirke i forhold til sager om misbrug.

Kardinal Pell er blevet tiltalt af de australske myndigheder, der uden at gå i dybden med anklagerne, bekræfter, at der er tale om 'historiske seksuelle overgreb.'

Pell, der er 76 år gammel og bor i Vatikanstaten, fungerer som Vatikanets finansminister. Han bliver flere steder betragtet som den tredjehøjestrangerende i den katolske kirke.

Pavens reaktion bliver vigtig

Ifølge Jakob Egeris Thorsen bliver det interessant af følge Vatikanet og Pave Frans' reaktion, når de australske myndigheder bliver mere konkrete i deres anklager i sagen, som de har brugt to år på at forberede. Han mener, at kirken skal være meget hurtig med en konsekvens, hvis de skal bevare deres troværdighed i sagen.

- Den katolske kirke kan ikke havde det her hængende over hovedet, når man tidligere er blevet beskyldt for at være for blødsøden.

Paven har bevilget George Pell orlov, og han han rejser til Australien, så længe retssagen står på. Jakob Egeris Thorsen vurderer, at kirken for at være på forkant vil suspendere ham, når først retssagen begynder og samtidig handle hurtigt, hvis det ser ud til, at han er skyldig - lige meget hvad anklagen lyder på.

- Hvis han ikke går selv, bliver han fyret. Det må for guds skyld ikke se ud som om, man forsøger at holde hånden over sin egen mand, så bliver det først rigtig pinagtigt.

Selvom Pell er en del af den katolske kirkes øverste øverste top, så tror Jakob Egeris Thorsen ikke, at den seneste sag om seksuelle overgreb i kirken vil skade pave Frans direkte.

-Pavens goodwill er så stor, at der er noget at slide på. Hvis han håndterer det rigtigt, kommer det ikke til at klæbe til paven.