Ekspert: IS prøver at give det indtryk, at de styrer hele Libyen

Libyens magttomrum giver IS råderum. Ingen ved præcis, hvor magtfuld terrorgruppen er.

IS kontrollerer en kyststrækning på cirka 150 kilometer omkring Sirte. Regeringsstyrker, som dem på billedet, kæmper imod. (Foto: © STRINGER, Scanpix)

Da Libyens diktator Muammar Gaddafi faldt i 2011, blev landet kastet ud i et politisk kaos og tre år senere en borgerkrig.

Lige nu har to regeringer og et utal af forskellige oprørsgrupper og terrorbevægelser greb om det nordafrikanske land, der er Afrikas fjerdestørste.

I går bombede amerikanerne og den libyske samlingsregering Sirte, Gadaffis fødeby, for at forsøge at udslette terrorbevægelsen Islamisk Stat. Og inden længe skal danske eksperter til Libyen for at fjerne de sidste kemiske stoffer fra våbenlagre, så IS ikke får fingre i dem.

Eksperter estimerer, at der befinder sig mellem 3.000 og 6.000 IS-krigere i Libyen. Men i realiteten er der ingen, der kender det præcise antal. Terrorbevægelsen gør dog alt, hvad der står i dens magt for at signalere udadtil, at den er magtfuld.

- Man får det indtryk, at de styrer hele Libyen. Det gør de slet ikke. De forsøger bare at flytte fokus fra deres pinlige nederlag i Irak og Syrien - og i går i Sirte. De vil fremstå stærkere, end de er, og det bruger de deres medier til, siger Deniz Serinci, journalist og forfatter til en bog om netop IS.

Alligevel var bombeangrebet i Sirte en nødvendig manøvre for at komme IS i Libyen til livs, siger han.

- Det betyder meget, fordi vi ved, at amerikanske luftangreb er en vigtig del af bekæmpelsen af Islamisk Stat.

IS skræmmer folk fra vid og sans

Ifølge Deniz Serinci er IS-terroristerne i Libyen nogle af de vigtigste for Vesten at besejre. Luftangreb som det i går er effektive, fordi de geo-strategiske forhold i Libyen gør det let at lokalisere IS. Der er begrænsede områder at gemme sig, forklarer eksperten.

- Det er historisk vigtigt at få nedkæmpet IS i Libyen, fordi her har de for første gang kontrol med en havn, kun 600 kilometer fra EU, forklarer Deniz Serinci.

Sirte er et vigtigt område for IS

Sirte ligger cirka tre kvarters flyvning fra Malta. Herfra får IS en masse muligheder for terror i Middelhavet, forklarer eksperten.

- Hele 30 procent af verdens skibstrafik er koncentreret i Middelhavet, og IS kontrollerer en kyststrækning på cirka 150 kilometer omkring Sirte. I området ligger desuden 70 procent af Libyens oliereserver, siger Deniz Serinci.

IS finansierer deres terroraktiviteter ved at beskatte, kidnappe og afpresse indbyggerne.

Aftalen mellem EU og Tyrkiet, der skal bremse flygtningestrømmen mod Europa, vil betyde, at flygtninge finder andre veje til Europa. Heriblandt via Libyen, hvor IS så vil opkræve told og skat fra de flygtende, som så også kan bidrage til terrorfinansiering, forklarer Deniz Serinci.

Han understreger, at bombeangreb over Libyen ikke løser problemet alene.

- Ligesom i Syrien udfylder IS i Libyen et magttomrum. Derfor handler det om at få de to siddende regeringer (den internationalt anerkendte regering i Tobruk (HoR) og den islamisk orienteret oprørsregering i Tripoli (GNC), red.) til at samarbejde, siger han.

Han frygter flere terrorangreb i Sydeuropa, hvis ikke Vesten nedkæmper IS.