Ekspert: Putins Krim-kup kan sikre ham 10 år mere på magten

Ekspert mener, at Putin med sin historiske tale har sikret sig selv magten.

Vladimir Putin holdt tirsdag eftermiddag en historisk tale til Dumaen i Moskva. (Foto: ALEXEI NIKOLSKY © Scanpix)

I dag erklærede den russiske præsident, Vladimir Putin, i en storstilet tale, at han vil gøre Krim til en del af Rusland.

Der var stående applauser, trompetfanfarer og knebne tåre til tonerne af den russiske nationalmelodi, da Putin ved samme lejlighed underskrev et dokument, der skal gøre Krim en del af Rusland.

Talen var ikke kun en hul parade til ære for kameraerne.

Rusland-kender Flemming Splidsboel mener, at Putins indlemmelse af Krim er noget, der sikrer Putin den øverste post i Rusland fremover.

- Putin har mulighed for at bestride det øverste embede i omkring 10 år endnu. Jeg tror, at det her sikre ham, magten indtil da. Hvis han vil have den, er den hans, siger Flemming Splidsboel, der er lektor ved Københavns Universitet.

Putin skriver sig ind i historiebøgerne

Det er ikke kun i den nære fremtid at Putins handlinger vedrørende Krim vil give positiv genklang i den russiske befolkning. Putin talte sig tirsdag eftermiddag ind i historiebøgerne.

- Det er en stor sejr, det vil blive stående, siger Flemming Splidsboel.

Putins handlinger lægger også mere vægt bag det image som en urokkelig knytnæve fra øst, som Putin har været genial til at promovere sig selv som.

- Det er en stil, der er populær blandt befolkningen. Der er meget lidt modstand mod ham i befolkningen, Siger Flemming Splidsboel.

Genial historiefortæller

I det hele taget synes Flemming Splidsboel, at det er bemærkningsværdigt, at Putin og hans støtter har været så suveræne til, at fremstille situationen på Krim på en måde, der støtter Putin og hans handlinger.

- Putin lykkes med at skabe en fortælling om, at beboerne på Krim har brug for hans støtte. Derfor blev han nødt til at hjælpe dem og gøre dem del af Rusland, siger Flemming Splidsboel.

At der er hold i de fortællinger, som Putin gør brug af, understreges kun af de sidste måneders begivenheder. Selvom Krim officielt ikke er indlemmet i Rusland endnu, er Flemming Splidsboel sikker på, at det sker.

- Putin har skrevet under, og Krim kan dermed anses som en de facto del af Rusland, slutter Flemming Splidsboel.

Facebook
Twitter