Ekspert: 'Relativt respekteret' retssystem skal håndtere danskers dødsdom i Nigeria, hvis han anker den

En 56-årig dansker er blevet idømt dødsstraf i Nigeria for mordet på sin familie.

Peter Nielsen blev i går dømt til døden for mordet sin kone og sit barn. (Foto: TV 2 Dokumentar)

En dansk mand er i går blevet idømt dødsstraf i Nigeria.

Ifølge TV2 er der tale om den 56-årige Peter Nielsen, der i 2018 skulle have kvalt sin hustru og deres fælles datter i deres hjem i Lagos.

TV2 citerer Peter Nielsens forsvarer for, at danskeren nægter sig skyldig.

- Vi mener, at morderen stadig er et sted derude, har Peter Nielsens forsvarer, Olasupo Shasore, tidligere sagt til TV 2.

Seniorforsker: Politiets efterforskning har været en udfordring

Den morddømte dansker har fortsat muligheden for at anke dommen til den nigerianske højesteret. Og selvom flere retvæsener i Afrika har et lidt blakket ry, så er Nigeria et af de lande, hvor man har en ret veluddannet dommerstand.

Det forklarer Sine Plambech, der er seniorforsker ved Dansk Institut for Internationale Studier, DIIS, og har lavet feltarbejde til sin forskning i blandt andet Nigeria.

- Generelt set er retssystemet i Nigeria relativt respekteret, når man kommer så højt op i retssystemet, som man er her.

- Mange af dommerne er også uddannet i England, og der er en lang tradition for højtstående retssager, forklarer hun.

Til gengæld har politiet i landet fået stor kritik for, hvordan de går til en efterforskning.

- Det, der har været diskuteret i denne her sag, er, at politiet ikke har passet godt nok på beviserne og ikke har indhentet beviser i det omfang, de burde, siger Sine Plambech.

Ifølge TV 2 er det blandt andet kommet frem, at den retsmedicinske ekspert, der havde ansvaret for obduktionerne, fik sin grad som retsmediciner efter at have gennemgået et 16 timer langt kursus fra Florida State University på nettet.

Den dræbte er populær sangerinde

Sagen tiltrækker sig stor opmærksomhed i det afrikanske land. Den dræbte kvinde var nemlig et kendt ansigt i Nigeria.

- Det er en celeber sag, fordi den dræbte er en sangerinde, der var populær og på vej til at blive endnu mere populær.

- Og så er han jo en hvid, dansk mand, og der er også et barn, der er blevet dræbt. Så det her har fyldt meget i nigerianske medier, siger Sine Plambech.

Seniorforsker Sine Plambech forklarer, at der er en en stor folkelig opbakning til dødsstraf i Nigeria. (Foto: Linda Kastrup © Ritzau Scanpix)

Og det er ikke noget, der kommer til at gøre Peter Nielsens fængselsophold i de i forvejen berygtede nigerianske fængsler bedre, vurderer Seniorforskeren

- De nigerianske fængsler er berygtede for deres horrible forhold. De er overfyldte, der er rigtig meget vold, der er mange, der dør, mens de er i fængslet.

- Det med at være en hvid mand, der er dømt for at have dræbt en nigeriansk sangerinde og et barn, ser ikke ud til at gøre opholdet i fængslet bedre.

Sjældent at en dødsdom bliver udført

Om Peter Nielsens dødsdom reelt vil blive ført ud livet, er noget mere usikkert.

- Der er stor opbakning blandt befolkningen til at have dødsstraf, og det er ikke usædvanligt, at dødsstraf idømmes i Nigeria, men det er ikke så ofte, at det bliver udført, siger seniorforskeren.

Samme melding kommer fra DR Nyheders Afrika-korrespondent, Søren Bendixen. Han regner også med, at Peter Nielsen kommer til at anke dødsdommen.

- Man kan sige, at der er jo ikke særligt meget at tabe ved at forsøge at få omgjort den her straf.

Udenrigsministeriet vil ikke kommentere den konkrete sag, men fortæller, at man har ydet konsulær bistand til Peter Nielsen, siden varetægtsfængslingen begyndte, og at den bistand vil fortsætte - også under eventuelle ankesager.

Samtidig har man "gjort de nigerianske myndigheder bekendt med Danmarks og EU's holdning til dødsstraf".