Ekspert: Rusland ønsker indflydelse i hele Europa

EU's egne interne stridigheder har givet plads til øget samarbejde mellem Rusland og landene i Balkan.

Den russiske præsident Vladimir Putin giver hånd til Serbiens premierminister og nyvalgte præsident, Aleksandar Vucic. (Foto: Sergei Karpukhin © Scanpix)

Serbien skal have ansigtet vendt mod Europa - men uden at vende ryggen til Rusland og Kina.

Sådan lød det i nat fra Serbiens nuværende premierminister, Aleksander Vucic, da det stod klart, at han havde vundet præsidentposten med et overvældende flertal.

Men selvom Vucic har erklæret, at Serbien - ligesom de andre lande, der før var en del af Jugoslavien, fortsætter mod målet om at blive en del af EU, så vækker det russiske engagement i Balkan bekymring i Vesten.

- Spændinger og splittelse er kommet ud af kontrol (i det vestlige Balkan. -red.), blandt andet på grund af usund, ekstern påvirkning, som har været med til at destabilisere adskillige lande i et godt stykke tid, lød det fra formand for Europa-Rådet, Donald Tusk, forud for et EU-møde i marts, hvor de 27 EU-lande mødtes for at diskutere situationen i regionen.

Kupforsøget i Montenegro

I Serbien har blandt andet etableringen af det russiskstøttede medie Sputnik i 2014 fået vestlige politikere til at rette blikket mod landet.

Men det er kun ikke her, man bør have opmærksomheden, mener Christian Axboe Nielsen, lektor i Østeuropastudier ved Aarhus Universitet.

- Det mest bekymrende i nyere tid angående russisk engagement på Balkan har ikke været i Serbien, men i Montenegro, hvor der er meget, der tyder på, at Rusland forsøgte at kuppe regeringen i efteråret 2016, siger han.

I februar anklagede Montenegros myndigheder Rusland for at forsøge at kuppe landets siddende premierminister, den vestligt orienterede Milo Djukanovic, for at få oppositionspartiet til magten i landet.

Flere personer blev anholdt for at have taget del i planlægningen, både i og udenfor Montenegro.

Kreml afviste straks anklagerne, men hændelsen fik den britiske premierminister, Theresa May, til at rette skyts mod Rusland.

- Set i lyset af Montenegro-kuppet, mener jeg, at EU skal gøre mere for at modarbejde de destabiliserende russiske disinformationskampagner og øge opmærksomheden på den vestlige forpligtelse overfor regionen, sagde hun under topmødet i marts.

Ønske om indflydelse overalt

Ifølge flere eksperter er det også netop den manglende vestlige interesse for regionen, der har skabt det tomrum, som Rusland har benyttet til at styrke båndene til blandt andet Serbien - og i Serbien har man gjort det samme, siger Christian Axboe Nielsen.

- På grund af de indre kriser i EU har Vucic følt det muligt at samarbejde tættere med Rusland, men han ved også godt, at der er grænser for, hvor meget han kan tillade sig at stå sammen med Rusland.

Ruslands interesse på det europæiske kontinent er dog langt fra begrænset til Balkan.

Den skal til gengæld ses i forlængelse af Ruslands ønske om at øve indflydelse overalt i Europa, siger Christian Axboe Nielsen. Indtil videre skal Vesten dog ikke være mere bekymret for den russiske indflydelse i Serbien end så mange andre steder - for eksempel Frankrig, Tjekkiet, Ungarn og Rumænien.

- Rusland ser indflydelse i Serbien ligesom i alle andre europæiske lande som et nulsumsspil, og det burde være alment bekymrende.

- Til gengæld burde man fra EU’s side heller ikke undlade med at kritisere de voksende autokratiske tendenser i Serbien, bare fordi at man frygter, at Serbien bare ville vende sig mod Rusland i stedet for, siger han.

Facebook
Twitter