Ekspert: Russisk tilbagetrækning godt nyt for fredshåb

Når Rusland vil trække sit militær ud af Syrien indikerer det, at fredsforhandlingerne er blevet alvorlige.

Da Rusland i efteråret 2015 gik ind i konflikten i Syrien, var det på Syriens præsidents, Bashar Al-Assad, side. (Foto: - © Scanpix)

Det er godt nyt for fredsforhandlingerne i Syrien, at Ruslands præsident Vladimir Putin vil trække landets styrker ud. Det vurderer lektor ved Roskilde Universitet Sune Haugbølle.

Tidligere mandag fortalte Vladimir Putin, at Rusland "stort set" har opfyldt sin mission i Syrien, og at landet gradvist vil trække sine styrker ud af Syrien allerede fra tirsdag.

Rusland gik i efteråret 2015 ind i konflikten i Syrien på præsident Bashar Al-Assads side. Siden da har russiske fly bombet i landet og presset flere oprørsgrupper tilbage.

- Det er overraskende, at Rusland vil trække sine tropper ud. Og vi skal nok også lige se, om det sker.

- Jeg er ikke sikker på, at det syriske regime kan klare sig uden Ruslands hjælp, som det står nu, siger Syrien-kender og lektor ved Roskilde Universitet Sune Haugbølle.

Hvis Rusland trækker sine tropper ud, kan det dog være godt nyt for de fredsforhandlinger, der står til at starte.

- Jeg mener dette her viser, at forhandlingerne for alvor skal gå i gang. Ellers tror jeg ikke, at russerne ville begynde at trække sig tilbage.

- Tidligere har man måttet være meget, meget skeptisk over for, om der kunne komme noget ud af fredsforhandlingerne. Men jeg vil tro, at russerne lægger alt ind på diplomatiet nu, hvis de trækker sig ud, siger Sune Haugbølle.

/ritzau/