Ekspert: Saudi-Arabien vil ind i spillet om Syrien

USA bifalder, at Saudi-Arabien tilbyder sine landtropper i Syrien, mener seniorforsker.

For to uger siden mødtes netop USA's udenrigsminister, John Kerry, med Saudi-Arabiens udenrigsminster, Adel al-Jubeir, på en luftbase i Riyadh, Saudi Arabien. REUTERS/Jacquelyn Martin/Pool (Foto: pool © Scanpix)

Saudi-Arabien vil levere det, amerikanerne har sukket efter.

Det vurderer seniorforsker Lars Erslev Andersen ved Dansk Institut for Internationale Studier, efter Saudi-Arabien har bekendtgjort, at landet er klar til at sætte landtropper ind i Syrien - hvis altså den USA-ledede koalition beder om det.

Ifølge Lars Erslev Andersen er det en bemærkelsesværdig udmelding:

- På et tidspunkt vil der være brug for landtropper i Syrien, for eksempel når man skal håndhæve en våbenhvile, og her ser USA helst, at de landtropper kommer fra regionen, siger han.

Saudi-Arabien kan desuden levere sunni-muslimske tropper til det overvejende sunni-muslimske Syrien - i modsætning til Iran, der støtter shia-muslimske militser, påpeger han.

Den amerikanske forsvarsminister har tidligere kritiseret, at golfaraberne ikke har gjort nok i krigen mod Islamisk Stat. Men før jul meldte De Arabiske Emirater ud, at de ville stille landtropper til rådighed.

Samtidig er Saudi-Arabien blevet presset af, at dets erklærede modstander, Iran, er kommet mere med i det diplomatiske spil om Syrien. Derfor vil Saudi-Arabien nu ind på banen, siger Lars Erslev Andersen:

- Saudi-Arabien har brug for at være en vigtig partner i spillet omkring Syrien. Lige nu er der fokus på Syrien med den afbrudte fredsforhandling i Geneve og FN's donor-konference. Derfor kommer den her melding nu.