Ekspert: Spanien har et jihadistproblem

Især regionen Catalonien har været grobund for salafistiske bevægelser, lyder det fra Spanien-ekspert.

Ramblaen var i dag fuld af mennesker, der holdt ét minuts stilhed til ære for ofrene for gårsdagens angreb. (Foto: JAVIER Soriano © Scanpix)

Mindst 13 er blevet dræbt, og omkring 100 er såret efter et terrorangreb i den spanske storby Barcelona. Senere blev syv personer såret, hvoraf en siden er død, da gerningsmænd forsøgte at køre ind i folk på en havnepromenade i den spanske badeby Cambrils syd for Barcelona.

Ifølge professor på Institut for Engelsk, Germansk og Romansk ved Københavns Universitet Morten Rievers Heiberg har den spanske region Catalonien været hjemsted for en lang række eftersøgte salafister. Salafisme er en retning indenfor for islam, der går ind for sharialovgivning.

Tidligere kalifat

- Man har i de seneste år foretaget flere hundrede anholdelser relateret til islamistisk terror i Spanien. Halvdelen af de anholdelser har været i Catalonien, så på den måde er det ikke en overraskelse, at det er Catalonien, som bliver ramt, siger Morten Heiberg.

En årsag til angrebet kan være landets historie. Spanien var under Islamisk styre i årene 711 til 1492, fortæller professoren.

- Selve Spanien har jo tidligere været en del af et islamisk kalifat. Det at kunne slå til i et hjørne af det tidligere kalifat kan muligvis have haft stor symbolsk betydning.

Andre motiver bag angrebet kan have været Spaniens engagement i krigen mod Islamisk Stat. Spaniens engagement er dog ifølge Morten Heiberg ret begrænset.

Spanske tropper er til stede i Irak, hvor de træner irakiske sikkerhedsstyrker, ligesom de er til stede ved den tyrkiske grænse mod Syrien, hvor de skal forsvare grænsen mod missilangreb.

- Spørgsmålet er, om denne her forklaring ikke er mere et figenblad for at gennemføre aktiviteter, som man allerede har planlagt at gennemføre, vurderer Morten Heiberg.

Forbillede for terrorbekæmpelse

Flere spanske medier har fremstillet den spanske antiterror-indsats som en succes grundet de mange forpurrede terrorplaner og anholdelsen af flere formodede terrorister.

- Man har haft et billede af, at her gik det godt. Langt bedre end i Frankrig, Tyskland og England. Men der har på det seneste også været røster om, at der måtte være noget, som slipper gennem nåleøjet, siger Morten Heiberg og tilføjer:

- Selvom mange anholdelser er en succes, så vidner det også om, at der er et problem.

I november sidste år opløste spansk politi en terrorcelle med forbindelser til Islamisk Stat. Ifølge politiet var gruppen "totalt radikaliseret" og havde planer om at udføre et angreb i Madrid. I marts i år beslaglagde spansk politi mere end 10.000 våben, der var på vej til at blive videresolgt til terroristgrupper.

Gårsdagens angreb er langt fra første gang, at Spanien er blevet ramt af terror. I over 43 år kæmpede den baskiske organisationen ETA for uafhængighed, der officielt endte i en våbenhvile i 2011. I de 43 år har der været adskillige bombeangreb og snigmord.

- Spanien er et land, der har lært at leve med terrorisme. Terrorismen har bare skiftet karakter. Aktørerne er nogle andre i dag, men terrortruslen har været der i mere end 50 år, siger Morten Heiberg.