Ekspert: Svært at finde alle døde

17 lig er nu bjerget fra Air France-flyet, der for en uge siden styrtede i havet. Men chancerne, for at alle lig bliver fundet, er små, siger ekspert.

17 lig er nu bjerget fra Air France-flyet der for en uge siden styrtede i havet. Men chancerne for at alle lig bliver fundet er små, siger ekspert. Her bjerger en brasiliansk helikopter vragdele. (Foto: SCANPIX)

I en uge har franske og brasilianske redningsarbejdere ledt efter overlevende, flydele og ikke mindst lydoptagelser fra cockpittet - de såkaldte sorte bokse - fra Air France-flyet, der styrtede i Atlanterhavet på vej fra Brasilien til Frankrig.

Finder aldrig alle ligene

17 lig er foreløbig blevet bjerget. Men man skal ikke have for høje forhåbninger om, at alle de 228 ombord på flyet bliver fundet.

- Ligene skal være relativt intakte, for at de kan flyde op til overfladen og derved blive fundet. Hvis de er blevet for medtagne ved styrtet, kan der være en risiko for, at de synker til bunds og bliver der, siger Henrik Allermand, Kommandolæge ved Søværnets Operative Kommando.

Ved døden begynder en forrådnelsesproces, hvor der dannes gasser i kroppen. Det betyder ifølge Henrik Allermand, at et lig vil svulme op som en ballon.

Og hvis det ligger i vandet, vil det i sidste ende flyde op til overfladen.

Det er endnu ukendt, hvordan flyet forulykkede, så det er ikke til at vide om passagererne døde, da flyet ramte vandet, eller om nogle af dem overlevede styrtet, men siden druknede.

På størrelse med Rumænien

Eftersøgningsholdet har en kæmpe opgave for sig. Det område, der søges i er på 200.000 kvadratkilometer, svarer godt og vel til størrelsen på Rumænien.

- Når man starter en eftersøgningsauktion, så ser man på vind- og strømforhold for på den måde at beregne sig til, hvor stort et område eftersøgningen skal indkredses til. Men de må efterhånden have en god formodning om, hvor flyet er styrtet ned, hvis det er lykkes dem at bjerge 17 lig, siger Henrik Allermand.

Der var 228 om bord på flyet af typen Airbus 330-200, blandt dem en dansk kvinde fra Sønderjylland.

Flyet forsvandt under en flyvning fra Rio til Paris.

Facebook
Twitter

Mere fra dr.dk