Ekspert: Trump får svært ved 'at gøre USA stor igen' efter tiltale

Donald Trump forsøger at fremstille sig selv som en martyr, men professor mener, han skubber midtervælgere væk.

Donald Trump kalder tiltale i sag om tys-tys-penge for politisk forfølgelse og angriber Demokraterne. (Foto: © OCTAVIO JONES, Ritzau Scanpix)

Der er ikke en snert af tvivl at spore.

Har tiltalen en betydning for Trumps præsidentkampagne?

- Ja, det har den i hvert fald, svarer Jørn Brøndal, som er professor i amerikansk historie på Syddansk Universitet, prompte og tilføjer:

- Han får svært ved at gøre USA "stor" igen.

Trump er blevet tiltalt af en storjury på Manhattan i New York City i en sag om udbetaling af tys-tys-penge til en pornoskuespiller.

Og det er ikke jura, der her kan spænde ben for Trumps præsidentchancer. For skulle han blive dømt til en tur bag tremmer, kan han stadig føre kampagne.

Trump skræmmer mulige vælgere væk

Årsagen er ifølge Jørn Brøndal derimod, at Trump nok skræmmer en del potentielle midtervælgere væk med sager som denne.

- I det helt store perspektiv svækker det hans chancer for at blive valgt til præsident, fordi midtervælgerne næppe hopper med på den her vogn.

Uden foran Trumps bolig i Florda, har støtter samlet sig. (Foto: © RICARDO ARDUENGO, Ritzau Scanpix)

Brøndal er dog ikke i tvivl om, at ekspræsidenten formodentlig selv mener, at han har styrket sin position i kampen om at blive præsidentkandidat næste år og efterfølgende også præsident.

- På den korte bane kan det godt være, at det styrker hans kandidatur. Men på den lange bane, hvor han formodentlig skal op mod Joe Biden, tror jeg ikke, at det gør det.

Jørn Brøndal medgiver, at hans vurderinger er hæftet med et vis forbehold - for det amerikanske præsidentvalg er først til november næste år:

- Han får dog meget svært ved at vinde et præsidentvalg ude i befolkningen. Dermed ikke være sagt at han ikke kan vinde, da amerikansk politik handler lige så meget om valgmandskollegiet.

- Da han vandt i 2016 over Hillary Clinton, fik han 2,9 millioner færre stemmer end hende ude i befolkningen, tilføjer Brøndal.

"Det var et kæmpe chok for mig. Det var midnat, og vi så de første resultater, og jeg forstod dem ikke. De gav ingen mening i mine øjne," sagde Hillary Clinton til DR efter valgresultatet i 2016. (Foto: © zz/Dennis Van Tine/STAR MAX/IPx, zz/Dennis Van Tine/STAR MAX/IPx)

Trump er en martyr

Trump selv forsøger også i et eller andet omfang at udstille sig selv som en martyr og en, som er blevet udsat for en heksejagt.

- Selv før jeg blev svoret ind som jeres præsident, har de radikale, venstreorienterede demokrater - de hårdtarbejdende mænd og kvinders fjende - været engageret i en heksejagt for at tilintetgøre Make America Great Again-bevægelsen, lyder det fra Trump med henvisning til sit slogan fra valgkampen i 2016.

Og for knap to uger siden meddelte han på sit sociale medie, Truth Social, at han risikerede at blive anholdt, hvilket formentlig udelukkende var en taktisk udmelding.

- Det viste sig at være en falsk påstand, men hold da op, hvor det lykkedes ham at mobilisere sin base, og hvor det lykkedes ham at fremstå som en stærk præsidentkandidat. I og med at de andre præsidentkandidater, eller mulige præsidentkandidater og ledere inden for det republikanske parti, udtrykte deres klare støtte til Trump, siger Jørn Brøndal.

Demonstranter i New York har siden i går samlet sig foran domstolen på Manhattan og vist utilfreds mod Trump. (Foto: © SPENCER PLATT, Ritzau Scanpix)

Ifølge Jørn Brøndal har den tidligere republikanske præsident også en forventning om, at de øvrige politikere i hans parti retter ind.

- Og man kan jo også se, at for eksempel Ron DeSantis, som i øjeblikket anses for at være Trumps hovedrival frem mod næste år inden for sit eget parti, har været ude at forsvare Trump.

Ron DeSantis er guvernør i delstaten Florida, hvor Trump har adresse, og på Twitter skriver han, at han ikke vil assistere i forbindelse med en eventuel anmodning om en udlevering af Donald Trump.

- Så jeg mener igen, at Trump forsøger at bruge det her til at styrke sig selv, siger Jørn Brøndal.

DeSantis begrunder beslutningen med, de såkaldte "tvivlsomme omstændigheder" omkring tiltalen, ligesom han beskylder tiltalen mod Trump for at være politisk motiveret.

Trumps støtter er uændrede

Der er ikke meget, som har ændret sig på billedet af Trumps vælgerskare. De er fortsat iført en kasket eller en rød t-shirt, hvor der i versaler står 'MAGA' - for "Make America Great Again" - på dansk "Gør USA stor igen".

- Det er mange af de græsrødder, der tror på alle mulige konspirationsteorier om, at den dybe stat er ude efter almindelige amerikanere, siger Jørn Brøndal og henviser til Qanon-tilhængerne.

- Mange af dem tror på, at Trump taler sandt.

Der er desuden også flere i det republikanske parti, som har tiltro til den tidligere præsident.

Udover Ron DeSantis fremhæver Brøndal blandt andre tidligere vicepræsident Mike Pence, som i øvrigt har et meget køligt forhold til Trump, og som også er en mulig præsidentkandidat, indskyder Brøndal.

Ron DeSantis anses af bookmakere og politiske kommentatorer for at være Trumps største rival til posten som republikanernes kandidat ved præsidentvalget i 2024. Florida–guvernøren har endnu ikke officielt meddelt sit kandidatur som præsidentkandidat. (Foto: © ALYSSA POINTER, Ritzau Scanpix)

- Han har også udtrykt støtte til, at det her er en politisk heksejagt af en slags.

- En ledende republikansk senator fra South Carolina, Lindsey Graham, har også været ude at sige, at det her er en chokerende og farlig dag for retsstaten i USA.

Jørn Brøndal er heller ikke i tvivl om, at Trump og hans stab efter bedste evne vil forsøge at forhale processen.

- Så samtidig med at Trump er præsidentkandidat, skal vi regne med, at der kører en retssag i baggrunden mod ham, fortæller Jørn Brøndal og tilføjer:

- Man kan spørge sig selv, hvor stærk er den retssag?

I øjeblikket kører der to andre sager mod Trump, der handler om mulig valgfusk i den amerikanske delstat Georgia, og "bortførsel af hemmeligstemplede dokumenter til Trumps bolig Mar-a-Lago i Florida".

- Og af de tre sager er der nogle, som mener, at den nuværende måske er den svageste.