Ekspert: Trump sætter et hold, der er mere konservativt end topfolkene under Bush

Trumps udvalgte bør berolige europæere, mener amerikansk professor i politisk strategi.

De første ansigter på Donald Trumps hold peger i en traditionel konservativ retning, mener ekspert i politisk strategi. - Foto: Scanpix (Foto: SPENCER PLATT © Scanpix)

20 dage inde i det nye år vil Donald Trump sætte sig i sædet som USA's præsident.

Inden da skal han have sat sit regeringshold bestående af i alt 4.000 poster, der spænder fra ministertaburetter til centrale rådgivere.

Endnu har blot syv personer, foruden vicepræsident Mike Pence, fået en rolle på holdet, men der er allerede tydelige tegn på, hvilken retning Trump går i. Det vurderer den amerikanske professor i politisk strategi ved Georgetown University, Gary Nordlinger.

- Trump bevæger sig ikke mod midten. Den store forventning var, at Trump i virkeligheden var en moderat pragmatiker, der sagde disse ting for at blive valgt, og når han så var blevet valgt, ville han bevæge sig ind mod midten, men det er der intet, der tyder på endnu, forklarer han.

Af de 4.000 poster skal 1.000 af dem forbi Senatet og godkendes. Her har Trump en fordel, fordi hans eget parti, Republikanerne, sidder tungt på flertallet.

- Indtil videre er det nok et mere konservativt kabinet, end George W. Bush'. Bush havde selvfølgelig også solgt sig selv som en slags medfølende konservativ og skulle i sine første to år i embedet forholde sig til et senat, der blev kontrolleret af Demokraterne i forhold til at få sine udnævnelser godkendt. Dét problem har Donald Trump ikke, siger Gary Nordlinger.

De første syv personer på Trumps hold har alle det til fælles, at de er relativt konservative. Samtidig har de også fra starten været loyale over for Donald Trump eller i hvert fald afholdt sig fra at melde sig i koret af skarpe kritikere.

DR Nyheder har bedt Gary Nordlinger knytte et par ord til hver af de enkelte udnævnelser.

Reince Priebus - stabschef

Reince Priebus (Foto: JOE SKIPPER © Scanpix)

- Fremragende valg som stabschef. Han har været formand for Republikanernes Nationale Komité i 11 år, og han var statslig partiformand før det. Han kender alle de vigtige, folkevalgte, republikanske politikere i USA og har en dyb forståelse af, hvordan den føderale regering og politik i Washington fungerer.

Flere iagttagere mener, at Priebus' opgave bliver at skabe bro mellem Donald Trump og så lederen for Repræsentanternes Hus, Paul Ryan. De to har haft et meget dårligt forhold.

Stephen Bannon - chefstrateg

steve bannon (Foto: Carlo Allegri © Scanpix)

- Bannons store opgave bliver at få Trump til at fastholde sin populistiske arbejderklasse-retorik. Bannon bliver ham, der skal sikre, at Trump ikke bliver opslugt af "the establishment".

Stephen Bannon har været chef for det højreorienterede medie Breitbart News, der har været med til at fremme den såkaldte alt right-bevægelse.

Mike Pompeo - chef for efterretningstjenesten CIA

Mike Pompeo (Foto: Tom Williams © 2015 CQ-Roll Call)

- Et overraskende valg, men han har siddet i efterretningskomitéen i Repræsentanternes Hus i seks år og også i CIA-underkomitéen. Og igen - han har ikke angrebet Donald Trump.

Mike Pompeo tilhører den stærkt konservative Tea Party-fløj og var stor kritiker af Hillary Clintons håndtering af angrebet på den amerikanske ambassade i Bengazi, Libyen

Jeff Sessions - justitsminister

Jeff Sessions (Foto: Mike Segar © Scanpix)

- Den første amerikanske senator, der åbent støttede Donald Trump. Justitsministeren er et meget vigtigt job og fra et konservativt synspunkt har han gode kvalifikationer til det job. Han har været føderal anklager, han har været justitsminister i staten Alabama. Han har siddet i Senatet i en række år.

- Jeg havde gættet på Rudy Guliani (tidligere New York borgmester, red.), men Sessions giver mening - og igen, han er Trump-loyalist.

Jeff Sessions er kendt for en hård linje overfor immigration og er blevet beskyldt for racisme flere gange.

Michael Flynn - national sikkerhedsrådgiver

Michael Flynn (Foto: Michael Reynolds © Scanpix)

- General Flynn har været ved Trumps side helt tilbage fra begyndelsen. Så de må helt åbenlyst have et lignende verdensbillede, hvilket er interessant, fordi vi taler om, at der er den her "bromance" mellem præsident Putin og den valgte præsident Donald Trump. Men folk som Flynn og Pompeo og alle andre - de er langt fra store fans af Putin.

Michael Flynn fungerede under valgkampen som Trumps ledende sikkerhedsrådgiver.

Nikki Haley - FN-ambassadør

Nikki Haley (Foto: Kevin Lamarque © Scanpix)

- Fremragende valg. Hendes familie er fra Indien, så hun kommer med et helt nyt perspektiv og har i seks år været, så vidt jeg kan se, en meget succesfuld guvernør i South Carolina. Jeg tror, det kunne være godt for USA med en person af centralasiatisk afstamning.

- Støttede ikke Trump oprindeligt. Hun støttede Lindsay Graham - hendes egen senator - i det kapløb, men hun var aldrig en del af 'drop Trump'-bevægelsen.

- I mine øjne har Trump en mærkelig og næsten middelalderlig form for ridderlighed over sig, der betyder, at så længe folk opfører sig ordentligt over for ham, så gør han det også over for dem. Men hvis han føler, at nogen angriber ham, så går han bare efter at smadre dem. Hailey gjorde aldrig en dyd ud af at angribe Donald Trump - ulig hundredvis af Republikanere.

Nikki Haley har primært haft arbejde og handel som sine fokusområder, men har ikke den store erfaring med udenrigspolitik, skriver blandt andre Washington Post.

Betsy DeVos - uddannelsesminister

Detsy Devos ses her sammen med Donald Trump. (Foto: DREW ANGERER © Scanpix)

- Hendes svigerfar startede Amway, som er en stor virksomhed, ikke bare i USA, men på verdensplan.

- Hun har været meget aktiv i republikansk politik. Hun har været en kæmpe bidragsyder til republikanske kandidater i løbet af årene, men det er ikke derfor, hun fik jobbet. Hun er passioneret omkring en konservativ uddannelsesreform.

Betsy Devos er ifølge Washington Post en stor fortaler for det såkaldte skolekupon-program, hvor borgere, der hellere vil sende deres børn på privatskole, kan få de penge, som ellers ville være gået til folkeskolen, med over.

Europæere bør være rolige

Fra europæisk - og dansk side - bliver en af de måske mest interessante poster i Donald Trumps regering udenrigsministeren.

Til den post har Mitt Romney været nævnt som en mulig kandidat, men det vil overraske Gary Nordlinger, hvis han overtager John Kerrys job.

Både fordi Mitt Romney er mere moderat konservativ, men også fordi Romney var den ledende figur i kampagnen mod Donald Trump.

- Men lad os vente og se. Kunne det her være en måde for Donald Trump at ydmyge Mitt Romney på - ved at have en slags gulerod hængende derude og så ikke give den til Romney? De to sagde nogle rigtig grimme ting om hinanden - og igen, set gennem Trumps middelalderlige ridderlighed, så var det Romney, der begyndte, forklarer Gary Nordlinger.

USA's kommende præsident Donald Trump mødtes kort tid efter valgsejren med Mitt Romney. "Det gik godt," som Trump efterfølgende råbte til de ventende journalister. (Foto: DREW ANGERER © Scanpix)

Donald Trump har indikeret en ny stil på det udenrigspolitiske område. Hvor Barack Obama opfordrede briterne til at blive i EU, bakkede Trump eksempelvis op om Brexit i stedet.

Derudover har Donald Trump sagt, at han ville overveje et farvel til Nato, hvis ikke der blev gennemført en reform og lagt op til en hårdere linje over for de Nato-lande, der ikke lever op til deres forpligtelser. Og så har Trump kaldt den russiske præsident, Vladimir Putin, for en stærk leder og håbet på et godt forhold de to lande imellem.

Gary Nordlinger tvivler på, at Trump vil kunne finde på at trække USA ud af Nato. Han kan dog godt forestille sig, at de øvrige lande fremover må bidrage mere.

Derudover mener han heller ikke, at europæere bør frygte, at Donald Trump og USA fremover vil kigge mere mod Rusland end mod det øvrige Europa. Netop på grund af de personer, som ind til videre er blevet en del af Donald Trumps regeringshold.

- Hvis jeg var europæer, ville disse traditionelle 'hardliners' virke betryggende.

Facebook
Twitter

Mere fra dr.dk