Ekspert: Trumps brug af øgenavne vidner om grundlæggende inkompetence

’Sloppy Steve’ er nyeste tilføjelse til Trumps brug af øgenavne til sine politiske modstandere.

Donald Trump gentog ved et pressemøde øgenavnet 'Sloppy Steve', som han først havde ytret på Twitter om sin tidligere chefstrateg, Steve Bannon. (Foto: Saul LOEB © Scanpix)

Hillary Clinton blev til ’Crooked Hillary’ (uhæderlige Hillary), Ted Cruz blev til ‘Lyin’ Ted’ (løgner-Ted) og Kim Jong-Un blev til ‘Rocket Man’ (raketmanden).

Siden Donald Trump for få år siden trådte ind på den politiske scene i USA som Republikanernes præsidentkandidat, har de lidet flatterende øgenavne til politiske modstandere føget fra hans Twitter-konto.

Det nyeste øgenavn er tilfældet Steve Bannon, Trumps tidligere chefstrateg, som i august 2017 blev fyret fra posten. Den 5. januar kaldte Trump Bannon for ’Sloppy Steve’ (’sjuskede Steve’) på Twitter.

Og brugen af øgenavne er højst usædvanlig for en leder i et stort land, vurderer Klaus Kjøller, som er forfatter og tidligere lektor i kommunikation ved Københavns Universitet. Faktisk kan han ikke komme i tanke om nogen fortilfælde.

- Med Obama var det utænkeligt, og der er ingen amerikanske fortilfælde. Heller ikke Kinas præsident Xi Jinping eller Ruslands Vladimir Putin kunne man forestille sig gøre det samme.

Klaus Kjøller kan kun se et enkelt formål med, at Trump benytter sig af øgenavnene.

- Manden får masser af presse hver dag og sætter dagsordenen. Problemet, og grunden til at ingen andre gør det, er, at det giver ham selv og hans administration masser af problemer. Han laver en masse støj, som slører for det, han vil have fokus på.

”Stærkt signal om grundlæggende inkompetence”

Trump tager mediernes dagsorden ved at kalde sine modstandere for ’Sloppy Steve’, ’Crooked Hillary’ og ’Rocket Man’, når han for eksempel sender tweets ud tidligt på morgenen. Og det giver sandsynligvis medarbejderne i hans administration grå hår, mener Kjøller.

- Det er grundlærdom for alle, der underviser i kommunikationsledelse, at koordinere sin indsats med hele sit system, så lederen ikke om morgenen sender et budskab ud, som kolliderer med hele dagsorden. Det er et stærkt signal om grundlæggende inkompetence, siger han.

Gennem Trumps præsidentkampagne kaldte han Ted Cruz, som var blandt republikanernes øvrige kandidater, for ’Lyin’ Ted’, og mest kendt blev nok hans øgenavn ’Crooked Hillary’ til demokraternes præsidentkandidat, Hillary Clinton. Men at han stadig benytter øgenavne, efter han – højst overraskende for de fleste – vandt præsidentvalget for over et år siden, undrer Klaus Kjøller:

- Når man er præsident, skal man prøve at forene landet og ikke repræsentere den gruppe, som fik én ind.

Kernevælgerne elsker det

Netop den gruppe af vælgere, som banede vej for Trumps plads i Det Hvide Hus, er ifølge Klaus Kjøller fortsat vild med øgenavnene.

- Han signalerer til dem, at han ikke har ændret sig siden valgkampen. At han ikke er blevet en sleben og diplomatisk type.

Øgenavnene gav også Trump masser af medvind hos sine støtter under præsidentkampagnen, og han brugte for eksempel ’Crooked Hillary’ til at skabe et ”fælles had”, påpeger Klaus Kjøller:

- Med ’Crooked Hillary’ kunne han gejle sine tilhængere i deres had. Det gavnede ham i kampagnen, at alle tænkte på hendes mail-sag, når han kaldte hende ’Crooked Hillary’.

Trumps øgenavne til politiske modstandere:

  • Demokraternes præsidentkandidat, Hillary Clinton, blev til ’Crooked Hillary’ (’uærlige Hillary’).

  • Daværende republikanske præsidentkandidat, Ted Cruz, blev til ’Lyin’ Ted’ (’lyvende Ted’).

  • Daværende republikanske præsidentkandidat, Marco Rubio, blev til ’Little Marco’ (lille Marco).

  • Den demokratiske senator Elizabeth Warren blev til ’Pocahontas’.

  • Den demokratiske senator Charles Schumer blev til ’Cryin’ Chuck’ (’grædende Chuck’).

  • Nordkoreas leder, Kim Jong-Un, blev til ’Rocket Man’.

FacebookTwitter