Ekspert udelukker traktatændring: Cameron får ingen gaver af Merkel

Storbritanniens premierminister spiller højt spil med EU-medlemskabet. Men han får en kold skulder fra Angela Merkel i dag, forudser EU-ekspert.

David Cameron og Angela Merkel, fotograferet under et tidligere kanslerbesøg i London. (Foto: CARL COURT © Scanpix)

Den britiske premierminister David Cameron spiller højt spil, når det gælder briternes fremtid i EU.

Cameron har lovet briterne en folkeafstemning om EU-medlemskabet senest i 2017. Inden da håber han at få genforhandlet Lissabontraktaten, så briterne kan få en særaftale - et krav, han blandt andet vil rejse over for den tyske kansler Angela Merkel, når hun i dag besøger London.

- Det helt afgørende spørgsmål for Merkel vil være, om Cameron ønsker begrænsninger i arbejdskraftens frie bevægelighed. Cameron vil på sin side forsøge at finde ud af, hvor langt Merkel vil gå for at hjælpe ham, siger DR Nyheders internationale korrespondent Steffen Gram, som følger mødet i London.

Ingen gaver fra Merkel

David Cameron skal dog ikke forvente, at Merkel har kufferten fuld af gaver, når det gælder Lissabontraktaten. Det vurderer Malene Wind, professor og leder af Center for Europæisk Politik ved Københavns Universitet:

- Der er slet ikke tale om, at Cameron kan få genforhandlet nogen som helst traktat. Der er ingen af de andre EU-lande, som ønsker at genforhandle Lissabontraktaten, som trådte i kraft i 2009. Det er helt udelukket.

Slut med børnepenge

David Cameron ønsker blandt andet et loft over, hvor mange EU-borgere, der kommer ind i Storbritannien. Han vil også sende folk tilbage, hvis de ikke får arbejde indenfor seks måneder. Desuden skal det være slut med børnepenge til børn, som ikke bor i Storbritannien.

Men det kommer han ikke langt med hos Merkel.

- Selv lande udenfor EU - for eksempel Norge og Schweiz - skal leve op til det indre markeds grundlæggende principper, siger Malene Wind.

Uenighed tiet ihjel

Hun vurderer, at Merkel maksimalt vil gå med til give mere indflydelse til de nationale parlamenter - et tiltag, som kan rummes i den nuværende traktat.

Offentligheden skal dog ikke forvente at få indblik i, hvor stor uenigheden mellem Merkel og Cameron har været, når de senere i dag holder pressekonference.

- De vil formentlig forsøge at tie uenighederne ihjel - blandt andet fordi det ikke må se ud som, at Merkel blander sig i en valgkamp, som allerede er i fuld gang, forudser Steffen Gram.

Facebook
Twitter