Ekspert: Umuligt for oprørsleder i eksil at regere via skype

Magtkampe i den catalanske separatistbevægelse får Carles Puigdemont til at opgive sit præsidentkandidatur.

Carles Puigdemont har opgivet drøm om igen at blive Cataloniens præsident, siger han i et videoklip. (Foto: ERIC VIDAL © Scanpix)

Man kan ikke være præsident for Catalonien, når man sidder i Bruxelles mere end 1.000 kilometer væk.

Det har Carles Puigdemont, Cataloniens tidligere præsident i selvvalgt eksil, indrømmet her til aften, hvor han har trukket sig som præsidentkandidat.

- Puigdemont kan ikke bevare magten i Bruxelles, forklarer Carsten Humlebæk, lektor i spanske samfundsforhold ved Copenhagen Business School, CBS.

- Han har et relativt stærkt følge af støtter omkring sig, også i Catalonien, men situationen blev uholdbar for ham i eksil.

Det catalanske parlament havde ellers støttet Carles Puigdemont ved en afstemning få timer tidligere.

Der er dog splittelse i den catalanske selvstændighedsbevægelse, efter regeringen i Madrid har frataget Cataloniens ret til selvstændighed via den såkaldte paragraf 155. Uden en fungerende regering i Catalonien, kan de ikke få magten tilbage fra regeringen i Madrid, der har overtaget.

- Den ene side kæmper for Puigdemont og hans ret til at fungere som præsident, selvom det skulle ske via Skype fra Bruxelles, forklarer Carsten Humlebæk.

- Den anden side i separatistgruppen mener, at man først og fremmest skal generobre magten fra regeringen i Madrid med en præsident og ministre, der rent faktisk kan regere, og det kan Puigdemont ikke. Uden en præsident kan Catalonien nemlig ikke få sit selvstyre tilbage.

Den spanske forfatningsdomsol afgjorde i januar, at Puigdemont ikke kan blive indsat som præsident, hvis han ikke møder op fysisk.

Puigdemont flygtede sammen med flere tidligere ministre til Belgien sidste år, efter han sammen med sin catalanske regering blev afsat. Årsagen var at separatistbevægelsen havde gennemført en afstemning om selvstændighed i efteråret.

Som sin afløser har Puigdemont valgt at pege på Jordi Sanchez, der for tiden sidder varetægtsfængslet i Madrid. Han kan dog vælges som præsident, da han ikke er dømt endnu og befinder i Spanien

- Det bliver dog en post, han får svært ved at beskride i praksis, da han er fængslet. Indtil videre har det spanske retssystem ikke givet de fængslede separatister lov til at komme ud af fængslet for at møde op i det catalanske parlament, forklarer CBS-lektor Carsten Humlebæk.

Mere fra dr.dk

Facebook
Twitter