Ekspert: USA på vej mod økonomisk Armageddon

Hvis ikke de amerikanske politikere bliver enige om en finanslov, kan ny finanskrise være på vej, vurderer ekspert.

USAs præsident, Barack Obama, har ikke vist mange tegn på at ville give indrømmelser til Republikanerne i forhandlinger om ny finanslov. (© Scanpix)

Timeglasset er ved at løbe ud for de amerikanske politikere.

Får de ikke en aftale om en ny finanslov på plads inden torsdag den 17. oktober, vil USA gå i betalingsstandsning.

Og det kan skabe en finanskrise på 2008-niveau, vurderer Nordeas seniorstrateg, Henrik Drusebjerg.

- Vi taler et økonomisk Armageddon. Hvis politikerne lader den 17. oktober passere uden at have en aftale, vil der formentlig blive sat en kædereaktion i gang, der vil være langt værre end det, vi oplevede under finanskrisen i 2008, siger han til DR Nyheder.

Frygt for uro på børserne

Store dele af den amerikanske statsvirksomhed er lukket, fordi politikerne i Washington ikke kan blive enige om en ny finanslov.

På torsdag kan staten ikke længere betale sine regninger - med mindre demokrater og republikanere bliver enige om at hæve det såkaldte gældsloft.

Kongressen i Washington er lige nu centrum for barske forhandlinger om en ny finanslov. (Foto: © Rabbit75_fot, Scanpix)

Men presset på de amerikanske politikere er allerede tårnhøjt, blandt andet fordi de sidder med nøglen til at undgå uro på børserne i morgen mandag - i første omgang i Asien.

Er der ikke fundet en løsning, inden de første børser i Asien åbner om få timer, vil det få voldsomme konsekvenser, vurderer Henrik Drusebjerg.

- Det vil betyde aktiefald på de fleste børser. Man vil typisk fjerne sine penge fra det, der er mest risikabelt. Og det går som regel hurtigst ud over aktiemarkedet, siger han.

Skarp advarsel fra Verdensbanken

Efter mislykkede forhandlinger i Repræsentanternes hus er opmærksomheden nu flyttet til Senatet. Men et møde mellem de politiske fløje i går endte også uden en aftale.

Imens lyder der en skarp advarsel fra chefen for Verdensbanken, Jim Yong Kim.

Han siger, at en amerikansk betalingsstandsning vil føre til stigende renter og lavere vækst.