Ekspert: Usandsynligt at superdelegerede svigter Hillary

Bernie Sanders håber på hjælp fra parti-eliten for at sejre over Hillary Clinton.

Bernie Sanders' støtter har tidligere kritiseret systemet med de superdelegerede for at være udemokratisk. (Foto: Sean Rayford © Scanpix)

Bernie Sanders har med sine seneste sejre vundet større opbakning blandt de demokratiske vælgere og opfordrer Det Demokratiske Partis elite - de såkaldte superdelegerede - til at følge trop.

Hillary Clinton fører nemlig stort over Bernie Sanders i opbakningen fra partieliten – og denne opbakning kan have stor betydning for valgets udfald.

- Hvis Hillary Clinton ikke havde sine superdelegerede, så ville valget se langt mere tæt ud, siger lektor ved SDU’s Center for Amerikanske Studier, Niels Bjerre-Poulsen.

De superdelegerede er med til at beslutte, hvem der bliver partiets præsidentkandidat, og de vælges ikke ved valg, ligesom de normale delegerede.

De kan desuden altid skifte side, og er ikke bundet til at stemme på en bestemt kandidat.

Niels Bjerre-Poulsen finder det dog usandsynligt, at de superdelegerede vil følge Bernie Sanders' opfordring og støtte ham frem for Hillary.

- Jeg vil vurdere, at det vil kræve en ganske særlig begivenhed, hvis de superdelegerede ikke længere ville føle sig bundet til Hillary.

- De vil kun trække deres støtte under særlige omstændigheder, eksempelvis hvis Hillary kom i alvorlige problemer med en møgsag lig e-mail-sagen.

Her havnede Hillary Clinton i et politisk stormvejr, fordi hun i sin tid som udenrigsminister i strid mod reglerne anvendte en privat e-mailkonto - fremfor en officiel - og dermed undgik, at offentligheden kunne få indsigt i korrespondancerne.

Fakta om delegerede og superdelegerede

  • Ved Det Demokratiske Partis primærvalg udarter vælgernes stemme sig i såkaldt ’delegerede.’ Af disse har Bernie Sanders 1012, mens Hillary Clinton har 1251.
  • Hillary Clintons føring stammer i høj grad fra de superdelegerede, som er højtstående medlemmer af Demokraterne – ofte kongresmedlemmer og guvernører.
  • De superdelegerede er partiets værktøj til at øge indflydelse på valgprocessen.
  • Hillary har 482 superdelegerede, Bernie Sanders har 27.
  • De superdelegerede spøger en smule for Hillary Clinton. I 2008 da hun var oppe mod Barack Obama blev hendes føring blandt de superdelegerede ædt op, i takt med Obama stjal den ene stat efter den anden fra hende.
  • De superdelegerede vil nemlig ofte følge den kandidat, som partiets vælgere peger på.
  • Superdelegerede udgør 15 procent af det samlede antal delegerede til Demokraternes partikonvent, hvor partiet vælger sin præsidentkandidat.
  • Kilder: CNN, Bloomberg og RealClear Politics