Ekspert: Vesten ryster i bukserne over udsigten til landkrig i Syrien

Fransk angreb mod IS-hovedsæde ændrer ikke på magtbalancen i området, siger DR-korrespondent.

Tidligere på efteråret har russiske kampfly smidt bomber over den IS-kontrollerede by Raqqa i Syrien. Foto fra russiske myndigheder. (Foto: handout © Scanpix)

Franske kampfly smed i aftes 20 bomber over IS’ hovedsæde i Syrien, Raqqa.

Kamphandlingen, som kommer to dage efter terrorangrebet i Paris, vil dog næppe udrydde IS’ tilstedeværelse i Syrien.

Det siger DR’s mellemøstkorrespondent, Michael S. Lund.

- Man har svækket infrastrukturen i Raqqa, men om det har den store effekt er tvivlsomt, for det store problem er, at der ikke er nogle landtropper til at overtage området. Man har altså ikke vundet noget territorium fra IS, som stadig kontrollerer hovedbyen hundrede procent.

Med bombeangrebene mod Islamisk Stats hovedsæde vil man svække terrororganisationen for at genoprette balancen i det krigshærgede Syrien.

Historisk svær opgave at stabilisere Syrien

Men det gøres ikke med bomber alene. Det vurderer professor og sikkerhedspolitisk forsker ved Københavns Universitet, Mikkel Vedby Rasmussen.

- Muligheden er nu at sætte hundrede- eller to hundredetusind mand på jorden i Syrien, og så vil man relativt hurtigt kunne erobre de områder, som IS sidder på. Men problemet vil så være, hvad gør man bagefter? Hvordan vil befolkningen reagere?

Mikkel Vedby Rasmussen henviser til indsatsen i Afghanistan i startnullerne.

- For øjeblikket er afghanerne den næststørste flygtningegruppe i Europa. De kommer fra et land, hvor vesten siden 2001 har prøvet at slå en anden terrororganisation ned, nemlig al-Qaeda. Men det gik ikke bedre, end at afghanerne nu flygter i massevis. Den situation kunne man nemt ende i i Syrien. Det er alle bange for, siger Mikkel Vedy Rasmussen.

Facebook
Twitter

Mere fra dr.dk