Tema Nordkoreas missiltrussel

Ekspert: Vi skal være mere åbne over for Nordkorea

Ekspert savner samarbejdsvilje hos vestlige ledere, på dagen hvor kommunistpartiet i Nordkorea fylder 70 år.

Kim Jong-Un vinker under det nordkoreanske kommunistpartis 70 års jubilæumsfejring i hovedstaden, Pyongyang (Foto: YONHAP / NORTH KOREAN CENTRAL TV © Scanpix)

Det er på tide at skubbe vittigheder om Kim Jong-Uns udseende til side og tage den unge nordkoreanske leder en smule mere alvorligt.

Det siger Geir Helgesen, der er seniorforsker ved Nordisk Institut for Asienstudier på Københavns Universitet og har forsket i og besøgt Nordkorea gennem 35 år.

Han mener, at det er muligt, at Kim Jong-Un kan forandre omstændighederne i Nordkorea, hvor mange indbyggere lever under yderst fattige kår.

- Men det kræver, at han bliver hørt. Hvis der overhovedet ikke er nogen vestlige statsledere, der vil sætte sig ved forhandlingsbordet med ham, så har han ikke nogen mulighed for at manøvrere, siger Geir Helgesen til Ritzau.

Kommunistpartiet i Nordkorea fejrer lørdag sin 70-års fødselsdag ved en spektakulær parade i landets hovedstad, Pyongyang. Og udenlandsk presse er også blevet budt velkommen til det ellers ekstremt lukkede land.

- Netop fordi der er mange udenlandske journalister og fotografer i landet, så vil man vise kanoner og missiler frem i forbindelse med fejringen, siger Geir Helgesen.

- Og det er jo for at vise omverdenen og i særdeleshed USA, at man er en formidabel militærmagt, og at ingen et sekund skal overveje en militær løsning mod landet.

/ritzau/