Eksperter: Anklager om dommers sexovergreb belaster Trump

Anklager om seksuelle overgreb kan koste kvindelige vælgere, lyder vurderingen.

To kvinder har anklaget højesteretsnominerede Brett Kavanaugh for seksuelle overgreb. (Foto: Alex Brandon © Scanpix)

Indtil for nylig så den konservative dommer Brett Kavanaugh ud til at have direkte kurs mod en af USA’s indflydelsesrige institutioner. Han er nomineret af præsident Donald Trump til posten som ny dommer i Højesteret.

Men udnævnelsen af en ny højesteretsdommer har udviklet sig til et drama og en skandalesag, der kan vise sig at få alvorlige konsekvenser for præsidenten og Det Republikanske Parti, der står over for et midtvejsvalg den 6. november i år.

Det mener flere danske USA-eksperter.

- De har virkelig grund til at bekymre sig. Trump og republikanerne styrtbløder i forvejen kvindelige vælgere, og de her sager kan forstærke den udvikling, siger Mette Nøhr Claushøj, der er USA-ekspert og ekstern lektor på Københavns Universitet.

Endnu en kvinde, Deborah Ramirez, er for nylig stået frem med anklager rettet mod Brett Kavanaugh, som i forvejen har udsigt til en høring i Senatets retsudvalg, der vedrører en anden anklage om sexovergreb.

Begge episoder, som dommeren benægter er foregået, skete ifølge kvinderne i 1980’erne.

Deborah Ramirez har over for magasinet The New Yorker fortalt, at Kavanaugh under en fest på Yale University tvang hende til at berøre hans kønsdele.

Anklagen, som Brett Kavanaugh afviser og kalder en 'smædekampagne', kommer i kølvandet på en anden sag, hvor den californiske 51-årige psykologiprofessor Christine Blasey Ford har stået frem med beskyldninger om, at Kavanaugh havde forgrebet sig på hende til en high school-fest i begyndelsen af 1980'erne. Hun var 15 år dengang, og han var 17 år.

Skulle have været fjer i hatten for Trump

Ifølge Christine Blasey Ford havde Kavanaugh lagt sig oven på hende i et soveværelse og forsøgte at tage tøjet af hende, mens han holdt hende for munden, så hun ikke kunne skrige. Det lykkedes hende dog at flygte fra stedet.

Anklagerne om seksuelle overgreb har udskudt udnævnelsen af den nye højesteretsdommer. I stedet skal Brett Kavanaugh til høring i Senatets retsudvalg på torsdag, hvor Christine Blasey Ford også skal vidne.

Uanset udfaldet af høringen og en eventuel efterfølgende afstemning i Senatet har sagerne allerede skadet den republikanske lejr, som står over for et midtvejsvalg 6. november.

Det vurderer Niels Bjerre-Poulsen, der er lektor ved Center for Amerikanske Studier på Syddansk Universitet.

- Uanset hvordan det går med højesterets-udnævnelsen, så har selve forløbet været en sag, der har belastet Trump. Udnævnelsen af en konservativ dommer skulle have været en fjer i hatten for præsidenten, men pludselig er det endt med at være en sag, som kan mobilisere demokratiske vælgere, siger han og fortsætter:

- Vælgerne bliver også mindet om Trumps egne historier, hvor en masse kvinder anklagede ham for lignende ting i forbindelse med valgkampen.

Mette Nøhr Claushøj vurderer, at der er en høj sandsynlighed for, at Brett Kavanaugh kan blive tvunget til at trække sig fra kandidaturet til en post som højesteretsdommer.

Hun mener, at Christine Blasey Ford har en høj grad af troværdighed, blandt andet fordi hun allerede for seks år siden fortalte om sex-anklagerne til en psykolog i forbindelse med parterapi.

- Hvis der var tale om en stofmisbruger, som havde fået 15.000 dollars fra et magasin for at fortælle om en vild affære, så havde man ikke troet på det. Men det er jo ikke sådan nogle sager, der har været tale om, siger Mette Nøhr Claushøj.

Hun vurderer derfor ligesom Niels Bjerre-Poulsen, at de hårde anklager om seksuelle overgreb især kan komme til at koste republikanerne kvindelige vælgere.

- Man kan se i meningsmålingerne, at de hvide veluddannede forstadskvinder - de såkaldte ‘soccermoms’ - ikke længere vil stemme på Trump, fordi de synes, han er uacceptabel som person, siger Mette Nøhr Claushøj.

Det var oprindeligt planen, at Senatets retsudvalg i dag skulle have stemt om Brett Kavanaugh som ny højesteretsdommer - denne afstemning af dog udskudt på grund af torsdagens høring.

Præsident Donald Trump har tidligere på Twitter sat spørgsmålstegn ved troværdigheden af Christine Blasey Fords anklager.

- Jeg er ikke i tvivl om, at hvis angrebet på dr. Ford var så slemt, som hun siger, så ville der øjeblikkelig være foretaget en anmeldes til de lokale politimyndigheder af enten hende selv eller hendes kære forældre, skrev Trump på Twitter.

- Jeg beder hende om at komme med disse anmeldelser, så vi kan få datoer, tid og sted, tilføjede han.

Facebook
Twitter