Eksperter efter 'sexistisk' pressemøde-spørgsmål: 'Jeg kan ikke forestille mig, at samme spørgsmål bliver stillet til mandlige politikere'

Kvinder i politik bliver oftere chikaneret ved seksualiserende kommentarer, som omtaler deres køn nedsættende, siger professor.

Finske Sanna Marin (venstre) giver hånd til newzealandske Jacinda Ardern (højre) under et bilateralt møde i New Zealand, hvor de to premierministre diskuterede handelsaftaler. (Foto: © DIEGO OPATOWSKI, AFP or licensors)

Mødes I, fordi I er unge politikere?

Nogenlunde sådan spørger en journalist på et pressemøde de to statsledere fra henholdsvis Finland og New Zealand og tilføjer:

- Eller kan newzealændere forvente at se flere aftaler mellem vores to lande i fremtiden?

Han bliver afbrudt af New Zealands premierminister, Jacinda Ardern, der svarer, at de mødes, fordi de er premierministre, og hentyder til, at to mænd aldrig ville have fået et spørgsmål af dén karakter.

- Mit første spørgsmål er, om nogen nogensinde har spurgt Barack Obama (tidligere præsident i USA, red.) og John Key (tidligere New Zealandsk premierminister, red.) om de mødtes, fordi de var samme alder, spørger Jacinda Ardern tilbage til journalisten.

Det kan premierministeren have en pointe i, mener professor i statskundskab Helene Helboe Pedersen fra Aarhus Universitet.

- Jeg har i hvert fald aldrig hørt om tilfælde, hvor mænd er blevet spurgt, om de mødes, fordi de er jævnaldrende mænd.

Ifølge lektor i statskundskab ved Københavns Universitet Karina Kosiara-Pedersen er spørgsmålet sexistisk, fordi det kun bliver stillet på baggrund af premierministrenes køn.

- Det er for mig et meget tydeligt eksempel på forskelsbehandling på basis af køn. Jeg kan ikke forestille mig, at samme spørgsmål bliver stillet til mandlige politikere.

Den finske premierminister, Sanna Marin, er hurtig til at bakke den newzealandske op og understreger, at "vi mødes, fordi vi er premierministre" og slutter med et "selvfølgelig".

Barselsplaner og nedringede trøjer

Det er velkendt, at kvindelige politikere bliver behandlet anderledes end deres mandlige kollegaer, forklarer Karina Kosiara-Pedersen.

- Det flugter med en masse andre eksempler, vi har på, at kvindelige politikere i højere grad bliver spurgt til, hvordan de for eksempel vil forene den politiske karriere med rollen som mor.

Det gælder også newzealandske Jacinda Ardern og finske Sanna Marin.

Syv timer efter Jacinda Ardern var blevet valgt som leder af sit parti, blev hun spurgt, om hendes planer om at få børn og samtidig potentielt bestride jobbet som landets politiske leder.

Den finske statsminister har flere gange været omdrejningspunkt for offentlig debat, efter hun ifølge skeptikere havde en for nedringet kavalergang og dansede lige lovlig løssluppent i en lækket festvideo.

Et nyt, stort studie fra Københavns Universitet viser, at kvindelige politikere oftere bliver beskrevet med ord, der handler om udseende og familieforhold på det sociale medie Reddit. Mandlige modparter omtales generelt mere respektfuldt og med vægt på magtord.

Fordommene på nettet kan stille kvindelige politikere dårligere, mener en af forskerne bag undersøgelsen, professor på Datalogisk Institut ved Københavns Universitet Isabelle Augenstein, der har analyseret ti millioner engelsksprogede kommentarer om mandlige og kvindelige politikere.

- Kønsbias på internettet kan have en pris for kvindelige politikere, fordi deres vælgerbase bliver præsenteret for de her fordomme og stereotyper og i kontekster, som mindre respektfulde og mindre professionelle end de mandlige politikere, siger hun i en pressemeddelelse fra universitet.

Statsledere eller venindehygge

Nedsættende spørgsmål, som det, de to statsministre fik, kan komme til at devaluere dem som politiske ledere, mener professor Helene Helboe Pedersen i tråd med Isabelle Augenstein.

- Hvis man bliver spurgt, om man er sammen for at hyggesnakke som veninder, viser det, at den journalist åbenbart syntes, det var mere interessant end at høre, hvilke handelsaftaler to de statsoverhoveder forhandler om, siger professor Helene Helboe Pedersen.

Og hupti-vupti kommer køn i fokus i stedet for politikken.

- Det kan komme til at virke devaluerende i den forstand, at de dermed bliver iscenesat som kvinder frem for statsledere, som er deres funktion her.

Finlands statsminister Sanna Marin (tv.) hilser på New Zealands statsminister, Jacinda Ardern, under en velkomstceremoni i Auckland, New Zealand (Foto: Diego OPATOWSKI / AFP) (Foto: © DIEGO OPATOWSKI, Ritzau Scanpix)

Nedsættende kommentarer om køn

Ifølge Helene Helboe Pedersen er det generelt sværere at få kvinder engageret i politik og få dem til at stille op.

Der har været meget debat om, hvorfor det er sådan, forklarer hun.

- En del af det handler om, hvad kvinder bliver udsat for. Kvindelige politikere bliver i højere grad end mænd chikaneret ved seksualiserende kommentarer, som omtaler deres køn nedsættende.

At blive omtalt seksualiseret og blive spurgt, om man mødes på grund af alder og køn, som det var tilfældet med den finske og newzealandske premierminister, er af meget forskellig karakter.

Fællesnævneren er, at begge kommentarer relaterer sig til kønnet, mener Helene Helboe Pedersen.

Det er ikke fordi, mænd ikke bliver udsat for trælse spørgsmål eller grim omtale, understreger hun. Det handler bare sjældent om deres køn.