Eksperter: Genvalg af Merkel vil skabe stabilitet

Der er stor sandsynlighed for, at Angela Merkel bliver genvalgt som forbundskansler, lyder det fra lektorer.

Merkel repræsenterer stabilitet, og det vil vælgerne gerne have, lyder det fra to eksperter. (Foto: FABRIZIO BENSCH © Scanpix)

Det er tyske vælgeres behov for kontinuitet og stabilitet, der kan få forbundskansler Angela Merkel genvalgt til posten.

For selv om Merkels politik på asyl- og flygtningeområdet har medført både kritik og splittelse, er hun fortsat et sikkert valg for de moderate vælgere.

Det vurderer flere forskere i tyske samfundsforhold, efter at Angela Merkel har meddelt, at hun er klar til en fjerde periode som regeringschef.

En af dem er Karl Christian Lammers, lektor emeritus i tysk politik ved Københavns Universitet.

- Hvis Merkel får endnu en periode, vil det betyde, at den stabilitet, som hun repræsenterer, vil fortsætte. Men det vil også betyde, at den splittelse, som hendes flygtningepolitik har afstedkommet, fortsat vil være der, siger han.

Samme melding lyder fra Moritz Schramm, der er lektor i tyske studier ved Syddansk Universitet.

- Mange vil gerne have stabilitet, og det er tydeligt, at det store flertal lige nu samles om Merkel. Generelt er der stemning for, at de moderate kræfter kan samles om hende i en usikker tid, siger han.

Han henviser til, at det har skabt international usikkerhed, at amerikanerne har peget på milliardæren Donald Trump som præsident, og at briterne ved en folkeafstemning har valgt at lade sig skille fra EU.

Angela Merkel har på et pressemøde søndag aften bekræftet, at hun vil genopstille ved valget til Forbundsdagen i 2017.

/ritzau/