Eksperter: Ingen kender reelt Ivanka Trumps rolle

Donald Trumps datter kan ligesom sin far fejre de første 100 dage i Det Hvide Hus – i en rolle som er svær at definere.

Ivanka Trump ses her tidligere på ugen, da hun var på besøg i Tyskland og blandt andet mødte kansler Angela Merkel. (Foto: CLEMENS BILAN / POOL © Scanpix)

”Assistent for præsidenten.”

Den titel smykker sandsynligvis Ivanka Trumps visitkort, efter hendes arbejde i Det Hvide Hus i sidste måned fik denne beskrivelse.

Men titlen gør os ikke videre kloge på, hvad Donald Trumps ældste datter i virkeligheden foretager sig. Og det til trods for at hun ligesom sin far har haft sin gang i Det Hvide Hus i 100 dage.

- Hun har en titel, men ingen jobbeskrivelse. Ingen ved rigtig, hvad hendes rolle er, fordi det ikke er defineret, hvad rollen indeholder, siger Philip Christian Ulrich, som er udenrigsredaktør på web-mediet Kongressen.

Den udefinerede rolle er en smart måde at omgå det faktum, at Ivanka Trump også er en forretningskvinde med et stort tøjimperium, vurderer Niels Bjerre Poulsen, som er lektor ved Center for Amerikanske studier på Syddansk Universitet.

Han kalder Ivanka Trumps position som både præsidentens rådgiver og forretningskvinde helt uhørt:

- Vi er på et territorium, vi aldrig har været på før i sammenligning med private interesser og embedet som politiker. Hun er ulønnet rådgiver, så hun samtidig kan drive sin virksomhed, siger Niels Bjerre Poulsen.

Siden Donald Trump overtog præsidentposten i januar, har Ivanka Trump været en regelmæssig gæst i Det Hvide Hus. I sidste måned fik hun sit eget kontor i ”The West Wing”, og kort efter blev hun officielt ansat i Det Hvide Hus med titlen ”ulønnet assistent for præsidenten”.

Ivanka Trump og hendes mand Jared Kushner møder Sara Netanyahu, som er gift med Israels premierminister, ved en pressekonference i Det Hvide Hus i februar. Parret fungerer som Donald Trumps nære rådgivere. (Foto: Carlos Barria © Scanpix)

Ivanka Trumps mand, Jared Kushner, er også flyttet til Det Hvide Hus som seniorrådgiver for præsidenten i spørgsmål om blandt andet handelsaftaler og Mellemøsten.

Fungerer som førstedame

Ivanka Trumps rolle i Det Hvide Hus ligner i virkeligheden mest rollen som førstedame, vurderer både Philip Christian Ulrich og Niels Bjerre Poulsen.

Den virkelige førstedame, Melania Trump, bor i New York, så parrets søn, Barron Trump, kan passe sin skolegang. Ifølge Philip Christian Ulrich kan man derfor tale om, at der er to slags førstedamer i Trump-administrationen:

- Normalt taler man om, at der er to modeller i forhold til at varetage rollen som førstedame: Den politisk engagerede og den ceremonielle. Ivanka Trump har indtaget den politiske rolle, mens Melanie har den ceremonielle.

Ivanka Trump har rollen som den politiske "førstedame", mens den virkelige førstedame Melania Trump varetager de ceremonielle pligter, vurderer ekspert. (Foto: JOSHUA ROBERTS © Scanpix)

Han nævner Hillary Clinton som et eksempel på den politisk engagerede førstedame, som kom med politiske input til daværende præsident Bill Clinton, mens George W. Bushs kone, Laura Bush, holdt sig til de ceremonielle begivenheder som for eksempel gallamiddage, at stå ved siden af sin mand og læse bøger op for børn på hospitaler.

Mødes med verdensledere

Ivanka Trumps politiske rolle i Trump-administrationen er da heller ikke til at overse, når hun mødes med verdensledere som Japans premierminister, Shinzo Abe, Israels premierminister, Benjamin Netanyahu og senest Tysklands kansler, Angela Merkel.

- Hun er en, som Trump gerne vil have med overalt. Han stoler ubetinget på hende. Hun har ingen politisk magt, men hun har magt i forhold til at kunne hviske præsidenten i øret, siger Philip Christian Ulrich.

Som eksempel på Ivanka Trumps magt nævner Philip Christian Ulrich USA’s bombning i Syrien efter gasangrebet i begyndelsen af april, der slog mindst 100 mennesker ihjel.

- Der er rygter om, at hendes mening var vigtigt for Trumps beslutning om at bombe Syrien. Det har hendes bror (Eric Trump, red.) sagt. Hvis hun har den type indflydelse i Det Hvide Hus, er det meget markant, siger Philip Christian Ulrich.

Ivanka Trump har mødt flere statsledere, senest Tysklands kansler Angela Merkel, som hun mødte tidligere på ugen i Berlin. (Foto: Pool © Scanpix)

Tidligere på ugen mødtes Ivanka Trump desuden med Angela Merkel til en kvindekonference i Berlin. Ifølge Philip Christian Ulrich fordi Merkel har indset, at et forhold til Ivanka Trump kan være ”en mere uformel” vej til Donald Trump.

Philip Christian Ulrich har ingen forventninger om, at Ivanka Trumps rolle vil blive mere klar fremadrettet.

- Vi får nok ikke et mere klart billede af hende. Der er ingen regler for det, hun laver, og så længe der ingen regler er, kan hun hoppe på de emner, hun har lyst til. Det er uudforsket terræn, vi er ude i, siger han.

Facebook
Twitter