Eksperter: Obama førte valgkamp i sin sidste tale om nationens tilstand

USA's præsident gik kraftigt i rette med især Donald Trump i sin tale om nationens tilstand i nat.

Præsident Obama vinker, efter han har afsluttet sin sidste tale om nationens tilstand. (Foto: pool © Scanpix)

USA's præsident Barack Obama skulle ikke bare sikre sit eget eftermæle, da han i nat dansk tid holdt sin syvende og sidste tale om nationens tilstand i Kongressen.

Han skulle også forsøge at bane vejen for, at Demokraterne kan beholde præsidentposten ved det kommende valg i november 2016.

Og det gjorde han godt, mener David Miller, der er talsperson for Democrats Abroad i Danmark. Han hæfter sig ved, at Obama brugte en stor del af sin tale på at gå i rette med det negative billede af USA, som mange republikanske kandidater til præsidentposten tegner.

- I meget af talen taler han om, hvor stærk USA egentlig er og altid har været. Han var god til at vende det dystre billede, som Republikanerne har, og sige: Vi skal være positive og se frem, siger David Miller.

Angreb på Trump

Flere af de republikanske kandidater til præsidentposten kræver en hårdere kurs overfor flygtninge og immigranter. Frontløberen i meningsmålingerne, Donald Trump, har ligefrem foreslået, at muslimer skal forbydes adgang til USA.

- Når politikere fornærmer muslimer, når en moske bliver ødelagt eller et barn bliver kaldt navne - så gør det os ikke mere sikre. Det er ikke at sige tingene som de er - det er bare forkert. Det gør os mindre i verdens øjne, sagde Barack Obama.

Adressen på udtalelsen var ikke til at tage fejl af, mener Jørn Brøndal, der er lektor ved Center for Amerikanske Studier på Syddansk Universitet.

- Der er ingen tvivl om, at det her først og fremmest var et forsøg på at gå til angreb på Donald Trump - uden at nævne ham - fordi det er ham, der har stået for megen af den her anti-muslimske retorik, siger Jørn Brøndal:

- Men jeg går ud fra, at de fleste republikanere vil svare igen og sige, at Obama tager fejl - og at Islamisk Stat og radikal islam udgør en større trussel mod USA, end hvad Obama vil mene. Så på måde kommer det bestemt til at spille en rolle i valgkampen.

Fortryder splittelse

Til sidst i talen udtrykte Præsident Obama ærgrelse over den politiske polarisering, som har vokset sig stærk i USA, mens han har været præsident.

DR's internationale korrespondent, Steffen Gram, som har dækket flere valgkampe fra USA, mener, at afslutningen var tænkt som et oplæg til Obamas foretrukne aftager i Det ovale værelse:

- Det amerikanske, politiske liv er så polariseret, at det kommer til at tage år for en ny præsident at hele det igen. Det, han lægger op til, er, at give arven videre til Hillary Clinton. Og så kan han kun håbe på, at hun - hvis hun bliver præsident - kan hele de åbne sår i det amerikanske samfund.

Facebook
Twitter