Tema Nordkoreas missiltrussel

Eksperter om Nordkoreas kæmpemissil: Svært at sige om det er bluff

Nordkorea er ifølge eksperter kendt for at vise våben frem, der ikke fungerer.

I anledning af Kim Il-Sungs 105 års fødselsdag, viste regimet i Nordkorea i dag nye våben frem. (Foto: damir Sagolj © Scanpix)

Det internationale samfund har i dag haft blikket stift rettet mod Nordkorea.

I dag er det nemlig 105 år siden, at Nordkoreas 'Store leder' Kim il-Sung blev født. Flere havde derfor frygtet, at Nordkorea ville bruge anledningen til at teste missiler eller lave en atomprøvesprængning, og derfor har især USA og dets allierede holdt nøje øje med Pyongyang.

Der blev dog hverken affyret ballistiske missiler eller lavet atomprøvesprængninger, men der er ifølge internationale medier alligevel grund til bekymring.

For som en del af paraden til æren for sin bedstefar fremviste diktatoren Kim Jong-un nemlig sit arsenal af våben flankeret af soldater og dansere.

- Vi er rundt på gulvet lige nu. Jeg regnede ikke med at se så mange nye missildesign, siger analytiker Dave Schmerler til Wall Street Journal.

Tilsyneladende var det nemlig det helt tunge artilleri, som Kim Jong-un i dag rullede frem. Men var det i virkeligheden bare et spil for galleriet?

Det spørgsmål har CNN og andre medier stillet diverse forsvarseksperter, der forsøger at kaste lys over, hvilke våben der blev vist frem, og hvad har det af betydning for magtspillet mellem Nordkorea og USA.

Her kan du se billeder fra den store parade i Nordkorea. (Redigering: Stig Haaning Thøgersen)

Skal sende signal til USA

Især én ting løber med opmærksomheden.

Nye missilbeholdere, der er beregnet til, hvad der kaldes interkontinentale missiler (ICBM-missil).

Et ICBM-missil kan nå fra et kontinent til et andet med atomsprænghoveder. Minimumsrækkeviden er omkring 5.000 kilometer, men nogle er designet til at ramme mål, der er over 9.000 kilometer væk, hvilket er nok til, at Nordkorea kan ramme Californien.

Men selv om beholderne i dag blev vist frem, er det tvivlsomt, at Nordkorea rent faktisk har teknologien på plads, siger analytikere til CNN.

- De er begge sikkert bare designkoncepter. Vi har aldrig set dem i brug, siger analytikeren Melissa Hanham, der forsker i atomvåben.

I The Diplomat skriver seniorredaktøren Ankit Panda, at missilerne viser, at Nordkorea fortsat arbejder på at fremstille missiler, der kan nå USA, men at de på trods af dagens parade ikke nødvendigvis kan.

- Vi ved ikke hvad, der var inden i beholderne, hvis der overhovedet var noget, da Nordkorea ikke tidligere har fremvist eller testet missiler af den størrelse før.

- På grund af størrelsen, og da det blev fremvist på en parade, kan vi konkludere, at Pyongyang vil have, at verden skal vide, at man aktivt arbejder på mindst to typer ICBM-missiler på fast brændstof.

Det sydkoreanske forsvar har over for flere medier afvist at kommentere paraden.

Nye våben kan være bluff

Ifølge CNN er det afgørende, at missilet er i en beholder, da det tyder på, at de bruger fast brændstof.

Missiler med fast brændstof skal bruge lange mindre udstyr ved affyring, og det gør affyringerne lettere at skjule og bruge til overraskelsesangreb.

Den voldsomme størrelse betyder også, at de har en stor rækkevidde.

Analytikeren Dave Schmerler fra det uafhængige amerikanske Center for Nonproliferation Studies, der arbejder for at standse spredningen af atomvåben, siger også til Wall Street Journal, at fremvisningen kan være spil for galleriet, men at man ikke bør ånde lettet op.

- Meget af det er måske intimidering eller bluff, men det kan være et tegn på, hvad vi kan vente os.

Kim Jong-un sagde i sin nytårstale, at man var i den sidste fase af udviklingen af ICBM-missilet. Blandt eksperterne er der ikke enighed om, hvor langt Nordkorea er med deres missiludvikling, men de fleste mener stadig, der går år, før ICBM-missilerne virker fuldt ud.

USA's præsident, Donald Trump, har tidligere sagt, at man under ingen omstændigheder vil acceptere, hvis Nordkorea udvikler atomvåben, der kan nå USA.

Ved paraden fremviste nordkoreanerne også et nyt ballistisk missil, der kan affyres fra en ubåd, og missiler der kan affyres fra mobile ramper på larvefødder.