Eksperter: Småstatspolitik og handelsinteresser bag dansk tavshed i Khashoggi-sag

Danmark eksporterer for over syv milliarder kroner årligt til Saudi-Arabien. Størstedelen er fødevarer og medicin.

I 2016 var kronprinsparret i Saudi-Arabien sammen med flere borgerlige ministre i anledning af et dansk handelsfremstød. Danmark eksporterer varer for fem milliarder kroner om året til landet. (Foto: Mathias Løvgreen Bojesen © Scanpix)

I dag er det 20 dage siden, at den saudiarabiske journalist Jamal Khashoggi blev dræbt på Saudi-Arabiens konsulat i Istanbul.

Men trods de mange gruopvækkende forlydender, som der den seneste tid er kommet frem om det formodede drab på journalisten, har det været småt med officielle reaktioner fra den danske regering.

Udenrigsminister Anders Samuelsen (LA) kaldte fredag sagen bekymrende og uacceptabel, og statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) sagde lørdag, at vi næppe har fået den fulde sandhed endnu.

Men hidtil har den saudiarabiske ambassadør tilsyneladende ikke været indkaldt til samtale i Udenrigsministeriet, og Danmark har heller ikke som Tyskland ladet det gå ud over samhandlen.

Og det kan der være en god forklaring på, lyder det fra Martin Hvidt, lektor ved Center for Mellemøststudier på Syddansk Universitet.

Eksporterer for syv milliarder kroner

Sidste år importerede Danmark varer og først og fremmest tjenesteydelser for lige over en milliard kroner fra Saudi-Arabien.

Til gengæld eksporterede vi varer for fem milliarder kroner og tjenesteydelser for over to milliarder kroner den anden vej. I alt over syv milliarder kroner, viser tal fra Dansk Erhverv og Danmarks Statistik.

- Jeg udtaler mig ikke om politik. Men det kan godt være, det hænger sammen med eksporten. Vi har lige set, at Trump ikke vil opgive en stor militærkontrakt med Saudi-Arabien og har stillet sig tilfreds med den saudiske forklaring, siger Martin Hvidt.

De selskaber, som har allermest ud af handlen med Saudi-Arabien er fødevarevirksomheder og medicinalselskaber. Danske virksomheder havde via datterselskaber over 2.000 ansatte i landet i 2016.

Handlen med Saudi-Arabien er stabil og i vækst - vareeksporten er steget med en milliard kroner siden 2014. Lige nu er landet på 22. pladsen over danske markeder - lidt mindre end Canada og Tyrkiet - men lidt større end Sydkorea og Østrig.

Eksporten er vigtig nok til at landet blev valgt som destination for et større dansk handelsfremstød med kronprinsparret i front i 2016.

- Det saudiske marked er vigtigt, fordi det er i vækst - de har penge til det og efterspørger de højkvalitetsprodukter, som vi kan lave. Så selvfølgelig er det et vigtigt marked, som vi meget nødigt vil tabe, siger Martin Hvidt.

Saudi-Arabien svarer hårdt igen

Seniorforsker ved Danmarks Institut for Internationale Studier Helle Malmvig er enig i, at eksporten spiller en rolle i den danske tavshed. Men den udgør kun en del af forklaringen.

- Danmark lægger sig, ligesom en del andre lande i den her sag, ret meget i ly af USA. Man venter hele tiden på, hvad tonen er fra USA og vil ikke gå ud selvstændigt, siger Helle Malmvig.

Den tilgang skyldes ikke mindst, at Saudi-Arabien er notorisk nem at tirre. Og Danmark er trods alt et meget lille land i den store sammenhæng.

- Vi har set, at Saudi-Arabien farer frem med bål og brand over meget lidt, når det angår officielle meldinger fra vesten. Vi har set det i forhold til Canada, Tyskland og tidligere også med Sverige. Så som et lille land er man lidt mere påpasselig med sine udtalelser, siger hun.

- Indbygget i det ligger der noget med, at man kan være urolig for sin eksport. Men det drejer sig om mere end eksport - det gælder også politiske og diplomatiske relationer. Saudi-Arabien er et særligt land at lægge sig ud med, siger seniorforskeren.

Allierede kan blive inddraget

Hun vurderer ikke, at den såkaldte tegningekrise, da Jyllands-Posten offentliggjorde karikaturer af profeten Muhammed i 2005, bringer Danmark i særlig risiko for repressalier.

- Men det er en historie, som Danmark bærer med sig i forhold til hvor alene man kan stå, hvis man kommer med udmeldinger eller positioner, som ikke er bakket op af store allierede som EU eller USA, siger Helle Malmvig.

Ud over at rage uklar med Saudi-Arabien, som eksempelvis svarede igen med sanktioner, da Canada kritiserede fængslingen af to menneskerettighedsaktivister, kan Danmark også risikere, at landets venner deltager i en strafaktion.

- Man skal træde absurd meget på listefødder omkring Saudi-Arabien. Og de har jo stadig deres tætte allierede for eksempel Egypten, De Forenede Arabiske Emirater og Bahrain, siger hun.

Helle Malmvig vurderer derfor heller ikke, at den danske regering kan gå meget længere, end den har gjort nu.

Det skulle være - i tråd med tyskernes stop for eksport af våben til landet - at standse salg af masseovervågningssoftware, som Information afslørede at et dansk-engelsk firma fik lov til at eksportere til det saudiarabiske regime i 2016. Men selv det ville være at stikke næsen langt frem.

- Vi kan ikke gøre meget mere, end det vi har gjort. Det næste, der bliver kigget på, er en eller anden form for sanktioner mod specifikke individer i den saudiske kongefamilie. Men det er jo slet ikke noget vi vil skride til på bilateralt niveau, siger seniorforskeren.

Tidligere udenrigsminister vil have handling

En af dem, som tidligere har været kritisk over for den vestlige linje, når det angår Saudi-Arabien, som kan slippe afsted med langt mere end eksempelvis Iran, er tidligere SF-formand og udenrigsminister Holger K. Nielsen.

- Det er en dobbeltmoral, der præger hele Vestens politik. Som det kommer til udtryk, når den danske kongefamilie aflægger den saudiske officielle besøg (kronprinseparret var på officielt besøg i 2016, red.), eller når vi giver en dansk virksomhed tilladelse til at sælge overvågningsudstyr til saudierne, skrev han i Jyllands-Posten sidste år.

Han mener Danmark burde tale med væsentligt større bogstaver end vi gør, i lyset af Khashoggi-sagen.

- Jeg mener man skal tage kraftig afstand fra det og ytre sig i en officiel protest og også indkalde den saudiske ambassadør til samtale med udenrigsministeren, siger Holger K. Nielsen.

Udenrigspolitisk Nævn aflyser

Han anerkender, at kritikken først for alvor vil gøre indtryk, hvis et samlet EU står bag. Men i mellemtiden skal Danmark sige fra.

Også selv om danske virksomheder tjener gode penge på at eksportere til Saudi-Arabien.

- Det er en diskussion, der foregår i mange lande. Tyskland overvejer at stoppe våbeneksporten, andre lande aflyser møder, og i det amerikanske senat er det en stor diskussion lige nu. Jeg mener, at vi skal være hårdere, siger Holger K. Nielsen.

Noget tyder på at han ikke er alene med sit ønske om en klarere linje over for Saudi-Arabien. Her til aften skriver Berlingske, at Udenrigspolitisk Nævn har aflyst en rejse til landet i næste uge, hvor blandt andet Holger K. Nielsen skulle have været med.

- Jeg støtter 100 procent op om aflysningen. Hvis vi pludselig dukkede op i Saudi-Arabien, ville det sende et helt forkert signal, siger Venstres Marcus Knuth, som også er medlem af Udenrigspolitisk Nævn.