Eksperter: Terroristerne har frit spil

Flere terroreksperter mener, at efterretningstjenesterne mangler gode kilder i miljøet.

Ved terrorangrebet i Bruxelles mistede 31 mennesker livet, mens 300 blev kvæstet. (Foto: AURORE BELOT © Scanpix)

Efterretningstjenesterne er ved at løbe tør for guldkilder blandt terroristerne i de yderligtgående miljøer rundt omkring i Europa, siger flere eksperter til Jyllands-Posten.

Sådan lyder dommen efter at det er kommet frem, at gerningsmændene bag terrorangrebet i Belgien, brødrene Khalid og Brahim El Bakraoui og en tredje mand, var en del af det samme netværk, som for kun fire måneder siden slog til i Paris.

- Sandheden er, at de er rejst frit ind og ud af Europa. Og det sker vel at mærke, samtidig med at især den belgiske og den franske efterretningstjeneste intenst har jagtet terroristerne efter terrorangrebet i Paris sidste år, siger den amerikanske terrorforsker Anne Speckhard, der har arbejdet som rådgiver for Nato, FN og den amerikanske regering.

- Som det er nu, bliver efterretningstjenesterne mere og mere blinde. For de har svært ved at trænge ind i miljøerne, og oven i det ser man problemet med kryptering, siger terrorforsker Magnus Ranstorp fra Forsvarshøjskolen i Stockholm.

Han siger også, at terrorbevægelsen Islamisk Stat er blevet bedre til at udnytte kryptering til at sløre sine spor.

Jeg kunne være bange for, at efterretningstjenesterne lige nu har problemer med deres kildearbejde, siger tidligere PET-chef Jakob Scharf, der i dag er direktør i sikkerhedsfirmaet Certa, til avisen.

/DR Nyheder/