Eksperter: Trump overgiver imperium til sønner, men er stadig inhabil

Ejerskabet af Trumps forretninger overgår til en fond, og hans sønner skal styren Fonden mens Trump er præsident.

USA's kommende præsident Donald Trump med de mange aftalepapirer, der skal adskille ham fra sine forretninger, ved pressemødet i Trump Tower i Manhattan. (Foto: Lucas Jackson © Scanpix)

Da Donald Trump i dag trådte frem ved en pressekonference i Trump Tower i New York, skete det ved siden af et langt bord med stabelvis af tunge dokumenter.

De rummede, forklarede Trump, de mange aftaler, der snart skal sikre, at USA’s kommende præsident bliver totalt afskåret fra sit store forretningsimperium, mens han er præsident.

Punkterne i planen, der skal adskille Trumps økonomiske interesser fra hans præsidentembede, er i grove træk:

  • Trump træder tilbage fra alle poster i Trump-organisationen.
  • Under hans præsident-tid overgår ejerskabet af Trumps forretninger (eksempelvis hoteller og golfbaner) til en fond.
  • Fonden ledes af Trumps ældste sønner Donald Jr. og Eric Trump samt Allen Weisselberg, en rutineret leder i Trump-organisationen.
  • Organisationen ansætter en etik-chef, der skal godkende nye handler for mulige interessekonflikter.
  • Under Trumps præsidentembede vil der ikke indgås nye store aftale med udlandet
  • Trump vil ikke blive informeret om handler og indtjening i de enkelte firmaer
  • Overskud fra Trump-hoteller i udlandet doneres til statskassen

Trumps advokat, Sheri Dillon, understregede på pressemødet, at det ifølge forfatningen ikke er påkrævet, at en kommende præsident skiller sig af med sine forretninger.

Men ifølge kritikerne er planen alligevel utilstrækkelig. Richard Painter, der var øverste etik-rådgiver for George W. Bush, siger til Forbes, at Trump stadig har interessekonflikter, også selv om han i en periode ikke tjener penge på de hoteller, der bærer hans navn.

- Jeg håber ikke, vi får et terroristangreb på en bygning med hans navn på. Jeg håber ikke, vi får en international krise med et land, hvor han har mange penge investeret, siger han.

Ekspert: Forfatningskrise

Hovedkernen i kritikken er, at Trump og hans familie i realiteten stadig ejer virksomhederne. På pressekonferencen sagde Trump, at han glæder sig til, om otte år, at returnere og se, hvordan det er gået. Og han spøgte med, at hvis det er gået skidt, ville han over for sønnerne bruge sin fast replik fra realityshowet The Apprentuce: "I er fyret!"

Andre ser knap så humoristisk på sagen:

- Han skaber en forfatningskrise fra den første dag i embedet, siger Norman Eisen, der var etikrådgiver under Obama, til Huffington Post.

- Det er en invitation til skandale og korruption. Udenlandske penge vil strømme ind i sprækkerne, siger Eisen, der har argumenteret for, at forretningen placeres i en såkaldt ’blind’ fond eller at Trump sælger sit imperium.

Noget som Trumps advokat afviste på dagens pressemøde; En ’blind’ fond, der styres af uafhængige, vil ikke være praktisk mulig, og et salg ville betyde store tab:

- Det bør ikke forventes, at den kommende præsident skal ødelægge den virksomhed, han har skabt. Denne plan skaber et passede alternativ for at sikre det amerikanske folks eventuelle bekymringer, sagde Sheri Dillon.

Indtil videre var der ikke mere information at hente i de mange dokumenter, som Trump havde medbragt til pressekonferencen. Ifølge CNN måtte pressen nemlig ikke bladre i de mange papirstakke.