Ekspræsident: 'Bolsonaros handlinger fører Brasilien til slagtehuset'

Præsident Jair Bolsonaro deltog søndag i en demonstration, der krævede en ophævelse af corona-restriktioner.

Præsident Jair Bolsonaro har flere gange givet udtryk for, at han vil have landets økonomi sat i gang igen - selvom det kan ende med flere omkomne til coronavirusset. (Foto: SERGIO LIMA © Scanpix)

Han har offentligt kaldt virusset "en lille influenza". Han har også flere gange trodset udgangsforbud og rådene om blandt andet at hoste i ærmet og bære maske.

Med sin strategi og ønske om at åbne landet igen, er den brasilianske præsident, Jair Bolsonaro, i færd med at lede sit land ud i "store lidelser."

Sådan lyder kritikken fra landets tidligere præsident, Luiz Inácio "Lula" da Silva, i et interview med den engelske avis The Guardian.

- Hvis Bolsonaro fortsætter med at begå kriminelt dumme handlinger, hvor han forsøger at føre samfundet til slagtehuset, så tror jeg, at institutionerne bliver nødt til at finde en måde at få ham fjernet på. Det vil betyde en rigsretssag, siger Lula.

- Brasilien kommer til at lide en del på grund af Bolsonaros hensynsløshed.

Deltog i demonstration mod restriktioner

I flere af Brasiliens delstater har guvernørerne lukket dele af samfundet ned og mange brasilianere har isoleret sig for at dæmme op for spredningen af coronavirusset.

Noget, som både politi- og brandvæsen har anbefalet, men som præsident Bolsonaro åbent har været imod.

Ekspræsident Luiz Inacio "Lula" da Silva blev i 2018 dømt over 12 års fængsel for korruption. I november 2019 blev han løsladt. Han er stadig meget populær blandt venstrefløjen. (Foto: Charles platiau © Scanpix)

Det understregde han nok engang søndag.

Her gik hundredevis af demonstranter nemlig på gaden i hovedstaden Brasília og protestrerede mod corona-restriktionerne.

Nogle ville også have militæret til at lukke landets kongres og højesteret, som begge har støttet guvernørernes beslutninger.

Ved demonstrationen mødte præsidenten op og roste demonstranterne.

- Jeg er her, fordi jeg tror på jer, og I er her, fordi I tror på Brasilien. Du skal kæmpe for dit land. Stol på, at din præsident gør det rigtige, så vi kan garantere demokrati, og hvad der er mest kært for os - vores frihed, sagde Bolsonaro.

Ifølge CNN hostede præsidenten flere gange under talen og understregede, at samfundets økonomi skal i gang igen.

- Vi er nødt til at passe på vores ældre og dem, der har helbredsproblemer. Resten skal også passe på, men er nødt til at passe deres job, hvis landet skal komme videre. Folk angriber, fornærmer mig og beskylder mig endda for folkedrab. Forstår de ikke, at det, der slår folk ihjel, er konsekvenserne af arbejdsløsheden, sagde præsidenten efter talen.

Under demonstrationen kom han ikke ind på, hvorvidt militæret skulle lukke højesteret og kongressen.

De to mest folkerige stater, Sao Paulo og Rio de Janeiro, udvidede fredag deres karantæneforanstaltninger.

  • Deltagerne ved demonstrationen viste deres støtte til præsidenten. (Foto: Joedson Alves © Scanpix)
  • Tilhængere af Bolsonaro har flere gange demonstreret for at ophæve restriktionerne. (Foto: Joedson Alves © Scanpix)
  • Flere gange under talen hostede præsidenten... (Foto: SERGIO LIMA © Scanpix)
  • ... og ikke i ærmet, som myndighederne anbefaler. (Foto: SERGIO LIMA © Scanpix)
  • Bolsonaro vil ophæve restriktionerne, så økonomien kan sparkes i gang. (Foto: EVARISTO SA © Scanpix)
1 / 5

Fyrede sundhedsministeren i fredags

Præsidenten har igennem tiden med corona været direkte uenig med sin nu forhenværende sundhedsminister.

Fredag fyrede han Luiz Henrique Mandetta, og kort tid efter præsenterede Bolsonaro en ny mand på posten, Nelson Teich, som tidligere har været administrerende direktør for en gruppe af private sundhedsklinikker.

Forhenværende sundhedsminister Luiz Henrique Mandetta var lodret uenig i Bolsonaros strategi. (Foto: EVARISTO SA © Scanpix)

Her understregede han også, at de økonomiske konsekvenser ved at lukke dele af landet ned ikke måtte blive værre end de ofre, virusset ville forårsage.

- Jeg ved, at menneskeliv er uvurderlige. Men økonomien og erhvervet skal tilbage til det normale.

Bolsonaro har fået kritik for sin holdning til coronavirus. Se mere i videoen her.

Facebook
Twitter