Ekstremistisk islamisme vokser i Sverige

Terrorekspert advarer om alvorlige konsekvenser for det svenske demokrati.

Voldelige salafistgrupper er tidoblet inden for de seneste ti år i Sverige. (Foto: Wolfgang Rattay © Scanpix)

Børn sendes i koranskoler, kvinder trues, hvis ikke de dækker hele kroppen til, og stadig flere muslimer opfordres af salafister til at chikanere folk, der ikke følger sharia-loven.

Det er alle tendenser, der vokser i Sverige lige nu.

- De voldelige salafistgrupper er tidoblet inden for de seneste ti år, siger Magnus Ranstorp som er terrorforskningsleder ved det svenske forsvarsakademi.

Den voldelige salafisme er en ekstremistisk retning inden for islam, som lever efter den traditionelle fortolkning af sharia, der blandt andet godkender jihad, hellig krig.

Voldelige salafistgrupper begår vold mod folk, som ikke er salafister og i deres øjne anses som urene.

Første kortlægning af salafismen nogensinde

Magnus Ranstorp står bag et nyt studie, der for første gang kortlægger de salafistiske miljøer i Sverige.

Efter interviews med en lang række salafister og over 70 politimænd, der arbejder med ekstremisme i Sverige, kan forskerne nu konkludere, at salafismen er stigende i Sverige.

En udvikling, der får eksperten til at advare om seriøse konsekvenser:

- Ideologien salafisme er i sig selv antidemokratisk, den er homofobisk, imod shia-muslimer, og den forsøger at kontrollere kvinder. Så den strider på mange måder fuldstændig imod vores demokratiske samfund, siger Magnus Ranstorp.

Sveriges myndigheder er uopmærksomme

Det er uvist, hvor mange salafister, der er i Sverige i dag, men ifølge salafisterne selv, er der over titusind.

Spørger man Magnus Ranstorp har de svenske myndigheder slet ikke været nok opmærksomme på problemet:

- Alle de politimænd, vi har talt med, tegner et billede af, at den voldelige salafisme har indflydelse på lokalsamfundene rundt omkring, siger han.

De svenske salafister har kontakt med udenlandske salafister, som er forbudt i Tyskland, og den tyske gruppe har blandt andet missioneret på gader og torve rundt omkring i små svenske byer.

Ifølge forskeren har de svenske myndigheder slet ikke været opmærksomme nok på problemet.

- Det er tydeligt, at myndighederne ikke forstår omfanget, hvad man skal gøre ved det her, og hvordan det påvirker samfundet.

Saudi-Arabien og Qatar støtter svenske salafister

Mens myndighederne ikke har haft et skarpt nok blik på de svenske salafister, er deres økonomiske støtte fra den arabiske verden vokset.

Hvert år modtager salafistmiljøerne flere millioner kroner fra Saudi-Arabien og Qatar.

Derfor mener Magnus Ranstorp også, at både Sveriges myndigheder og politikere skal blive bedre til at håndtere problemet.

- I Sverige har det været svært at tale om de her problemer, men demokratiet bliver kun bedre og mere vitalt, hvis vi får en offentlig debat om islamismen og den voksende salafisme, siger han.

Rapporten har fået stor opmærksomhed i Sverige, hvor flere nu debatterer, hvordan man kan løse problemet med den voldelige salafisme.

Forfatterne bag rapporten understreger dog, at salafismen fortsat udgør en minoritet inden for sunni-islam - og altså ikke repræsenterer størstedelen af de muslimer, der bor i Sverige.

Facebook
Twitter