'Ekstremt alvorligt' - Mexico kæmper for at forstå Trumps toldtrussel

Præsidenten vil indføre told på alle varer, indtil der kommer styr på indvandring.

Lastbiler venter på at komme ind i USA fra Mexico. (Foto: JOSE LUIS GONZALEZ © Scanpix)

- Det er katastrofalt. Truslen er ekstremt alvorlig.

Sådan lød den spontane reaktion fra Mexicos viceudenrigsminister for Nordamerika, Jesús Seade, efter USA's præsident, Donald Trump, i går højst uventet meddelte, at han vil lægge fem procent told på alle mexicanske varer fra 10. juni.

På det samme pressemøde erkendte Jesús Seade dog ifølge New York Times, at den mexicanske regering endnu ikke helt har forstået, hvad der har ramt den, og at man nu vil tage "diskret" kontakt til Washington for at få en afklaring.

På Twitter skriver Donald Trump, at tolden på mexicanske varer gradvist vil stige, "indtil problemet med illegal indvandring er afhjulpet."

Uklare kriterier

Det er dog indtil videre en smule uklart, hvad der skal til, før USA betragter problemet som afhjulpet.

Den fungerende chef for indenrigssikkerhed i USA, Kevin McAleenan, opstiller tre brede kriterier: Mexico skal øge sikkerheden på grænsen til Guatemala, slå ned på kriminelle bander, som hjælper migranter, og give USA mere hjælp med asylansøgere.

- Vi vil vurdere succesen her på baggrund af antallet af mennesker, som krydser grænsen, og det antal skal falde betragteligt, tilføjer Mick Mulvaney, som er fungerende stabschef i Det Hvide Hus ifølge nyhedsbureauet AP.

Trumps forkærlighed for told

Forvirringen i Mexico kan også skyldes, at man ikke umiddelbart forbinder told med illegal indvandring.

Toldvåbenet bliver normalt brugt i forbindelse med tvister om handel - for eksempel til at straffe lande, der bryder handelsaftaler eller bedriver unfair handel.

- Det er en mærkelig konstruktion, siger professor i økonomi ved Århus Universitet Philipp Schröder om Trumps gradvist øgede toldsatser på varer fra Mexico.

- Det er uhørt inden for det moderne verdenshandelssystem. Vi skal helt tilbage til før 1800-tallet, da lande brugte toldværktøjer som en politisk ingrediens for at få lande til at opføre sig på en bestemt måde.

Donald Trump har i sin tid som præsident udvist en stor forkærlighed for at bruge told som magtmiddel over for andre lande. Det har især Kina fået at føle.

Trump har forsøgt sig med en lang række tiltag for at opfylde sit valgløfte om at bremse den illegale indvandring over grænsen til Mexico. Men hidtil er for eksempel ambitionen om at bygge en mur på grænsen blevet bremset i Kongressen.

Andre indgreb som at standse bistand til lande som Guatemala, Honduras og El Salvador har ikke den ønskede effekt, så nu griber regeringen fat i nye håndtag for at presse Mexico, skriver AP.

Et billede fra de amerikanske grænsemyndigheder viser migranter, som blev pågrebet ved grænsen til Mexico 29. maj. (Foto: USBPA EDWARD BUTRON EL PASO SECT © Scanpix)

Store konsekvenser

USA er Mexicos suverænt største handelspartner. 77 procent af den mexicanske eksport går til USA, så en told på alle varer, der - ifølge Trumps trussel - kan stige til 25 procent, vil have store konsekvenser på begge sider af grænsen.

Hvis de nye toldsatser bliver til virkelighed, vil det naturligvis gå ud over mexicanske virksomheder i form af færre ordrer fra USA, men det er amerikanske virksomheder og forbrugere, som skal betale tolden - ikke Mexico.

Samtidig risikerer Trumps trusler at afspore forhandlingerne om en opdatering af den nordamerikanske frihandelsaftale Nafta, skriver Washington Post.

Den amerikanske regering har presset Mexico og Canada hårdt for at få aftalen, der kaldes USMCA, igennem, og den var netop i gang med at blive ratificeret, da Trump smed toldtruslen mod Mexico.

- Nu lægger Trump en bombe under aftalen, siger Philipp Schröder:

- De tre økonomier er dybt integreret. Det er ikke kun landbrugsvarer og fødevarer, der kommer fra Mexico til USA. Der er faktisk en lang række produktionsprocesser, som amerikanske virksomheder har placeret i Mexico. Så USA er meget afhængig af Mexico som en produktionsplatform. Den handel tager Trump nu som gidsel.