El Salvador: Voldtaget teenager idømt 30 års fængsel efter dødfødsel

Der findes ingen prævention i El Salvador, og abort er ulovligt.

Landet er et de eneste fem lande i verden, hvor abort er ulovlig uanset, hvad årsagen til aborten måtte være.

Der er netop faldet dom i en sag i El Salvador om et 19-årigt voldtægtsoffer.

Dommen lyder på 30 års fængsel for mordet på hendes dødfødte barn. Det skriver The Guardian.

Den dengang 18-årige Evelyn Beatriz Hernandez Cruz vidste ikke, at hun var gravid. Hun var i tredje trimester, da hun pludselig fik akutte ryg- og mavesmerter. Hun fødte, mens hun sad på toilettet. Barnet var dødt ved fødslen.

Evelyn Hernandez, der dengang gik i gymnasiet, havde været i et tvunget seksuelt forhold med et bandemedlem, som havde voldtaget hende gentagne gange over flere måneder.

Ifølge anklageren ville Evelyn Hernandez ikke have barnet og havde derfor kastet det i toilettet med vilje for at slå det ihjel. Den forklaring godtog dommeren. Men ifølge medicinske eksperter var det ikke muligt at fastslå, om fosteret allerede var dødt i livmoderen, eller om barnet døde efter fødslen.

Unge kvinder fængsles efter dødfødsler

Sagen er ikke enestående, for i El Salvador er flere unge, ofte fattige, kvinder blevet dømt for mord efter at have født et dødt foster som følge af fødselskomplikationer.

Sidste år blev Guadalupe Andala løsladt efter syv års fængsel for mordet på sit dødfødte barn. Et mord, hun ellers var idømt 30 års fængsel for. Hun var, ligesom Elevyn Hernandez, blevet voldtaget.

Det stærkt katolske land er et af de fem lande i verden, hvor abort er ulovligt uanset årsagen til aborten. Det er ikke muligt at beskytte sig mod graviditet, for man kan ikke købe prævention.

Guadalupe Andalas er den eneste af de 24 fængslede kvinder i landet, der er blevet frikendt for samme dom, så udsigterne for Evelyn Hernandez ser ikke gode ud.

Ifølge Morena Herrera, der er direktør for en borgergruppe mod kriminalisering af abort, var dommen mod Evelyn Hernandez baseret på anklageren og dommerens fordomme.

- Dommen viser, hvordan retfærdigheden besluttes uden direkte beviser, siger Morene Herrera.

Evelyn Hernandez' advokat er enig.

- Dommen reflekterer ikke de beviser, der blev fremlagt i retten. Det er en beslutning, der er truffet ud fra moralske perspektiver og ikke loven eller retfærdighed, siger Dennis Munoz.

Facebook
Twitter

Mere fra dr.dk