Elefanten kan være uddød om 12 år

Forsker advarer om, at den afrikanske elefant bliver udryddet i et uhyggeligt tempo på grund af handel med elfenben.

Elefanterne bliver stadigvæk skudt i stor stil fordi der er efterspørgsel på deres stødtænder. Biologiprofessor advarer om, at de kan være på vej til forsvinde. (© DR)

Siden 1989 har det været forbudt at handle med elfenben, men de afrikanske elefanter bliver skudt i et hidtil uhørt tempo for netop at sikre sig de eftertragtede stødtænder. I 1980'erne var der stor interesse for elefantens overlevelse, men i dag er den offentlig interesse for elefantens vanskelige situation forsvundet.

Samuel Wasser er biologiprofessor på universitetet i Washington og han advarer om, at de fleste grupper af vilde afrikanske elefanter vil være udryddet allerede i 2020 medmindre der bliver grebet ind.

Kun 470.000 tilbage

Krybskytteri i Afrika reducerer elefantbestanden med 8 procent hvert år. Til sammenligning var tallet 7,4 procent da det internationale forbud mod handel med elfenben trådte i kraft for 20 år siden. Bestanden af vilde elefanter var i slutningen af 1980'erne på mere end en million dyr - i dag er tallet omkring 470.000, mener Samuel Wasser.

- Hvis det forsætter sådan her, vil der kun være elefanter tilbage i bevogtede og indhegnede områder, mener biologiprofessoren.

Krybskytter flytter elfenben

Samuel Wasser har været med til at udvikle en metode, som via DNA fra stødtænderne kan fastslå præcist hvilken elefantflok, elfenben stammer fra.

Krybskytter skyder gerne elefanter i ét land, men sender elfenbenet fra et andet land for at undgå myndigheder.

I 2002 blev 6,5 tons elfenben beslaglagt i Singapore, som var sendt fra Malawi, men DNA afslørede at det stammede fra Zambia. 3,9 tons sendt fra Cameroon stammede i virkeligheden fra Gabon.

Skyder i bestemte områder

Samuel Wassers undersøgelser viser, at det ulovlige elfenben ikke kommer fra et bredt geografisk område, men at jægerne angriber specifikke flokke af dyr. Wasser mener, at denne information giver myndighederne en god mulighed for at holde øje med de områder, hvor der foregår meget krybskytteri og dermed sætte en stopper for det.

Det kræver dog, at der kommet et international pres for at stoppe krybskytteriet.

Tilbage i 1980'erne blev der skudt omkring 70.000 elefanter om året, men efter stor opmærksomhed på problemet og det internationale forbud mod handel med elfenben trådte i kraft, blev krybskytteriet halveret. Blandt andet fordi myndighederne gik noget hårdere til værks.

Samuel Wasser mener, at den umiddelbare succes blev en sovepude og da den internationale hjælp til projektet stoppede efter fire år, begyndte krybskytteriet lige så langsomt at stige.

Værre end nogensinde

- Situationen er værre end nogensinde, og det er der ingen der ved. Det er meget alvorligt fordi elefanter er et utrolig vigtigt dyr. De holder leveområderne åbne, så andre arter, som er afhængige af sådanne økosystemer, kan bruge dem. Uden elefanter vil der ske store forandringer i leveområderne og det får alvorlige konsekvenser for de dyr, som bor der, siger Samuel Wasser.

Han mener desuden, at elefanterne spiller en vigtig rolle i den voksende øko-turisme, som giver vigtige indtægter for mange afrikanske lande.

Handlen er umulig at stoppe

Den ulovlige handel med elfenben styres af kriminelle syndikater og næres af voksende efterspørgsel i Kina og Japan. Men også i USA stiger efterspørgslen, hvor elfenben er populært til at lave skafter til knive og geværkolber.

Handlen er næsten umulig at stoppe, mener Samuel Wasser. Regler om global samhandel og en lille interesse fra myndighederne, gør handel med elfenben til stort set risikofrit, men meget profitabelt. Derfor skal der slås til i de områder, hvor krybskytteriet foregår.

- I 1989 fik vi stoppet den illegale handel med elfenben på grund af et stort offentligt pres. Det kan vi gøre igen, mener Samuel Wasser.

Facebook
Twitter