Elefanter fragtede stemmesedler i Indonesien: Nu skal der tælles

193 millioner indonesere kunne stemme ved 800.000 valgsteder ved dagens valg.

Indonesien: Stemmesedler bliver blandt andet fragtet på elefantryg i det, der beskrives som verdens tredjestørste demokratiske valg. (Foto: Chaideer MAHYUDDIN © Scanpix)

For kort tid siden er valgstederne i Indonesien lukket. Nu står de valgtilforordnede over for en enorm opgave med at samle stemmer ind fra de tusindvis af valgsteder spredt over det enorme ørige.

1

Millioner af stemmeberettigede

Vælgere i en landsby i Indonesien (Foto: Adi Weda © Scanpix)

Ikke færre end 193 millioner indonesere kunne både stemme på, hvem de ønsker som præsident de kommende fem år, og på kandidater til at besætte 20.000 sæder i landets parlament.

245.000 kandidater var stillet op til de mange politiske poster. Ifølge indonesisk lovgivning skal 30 procent af pladserne besættes af kvindelige kandidater.

Størstedelen af Indonesiens indbyggere er muslimer.

2

Højt antal valgsteder

Ikke færre end 7,2 millioner valgtilforordnede skal tælle de millioner af stemmer op. (Foto: Dwi Oblo © Scanpix)

De mange vælgere kan afgive deres stemme ved 800.000 valgsteder, der fordeler sig på omkring 17.000 øer i det sydøstasiatiske land.

Her skal de prikke hul i deres stemmesedler, inden de ryger i valgurnerne. Bagefter skal hver person, der har afgivet sin stemme, dyppe sin finger i en kraftig blæk, der er næsten umulig at vaske af. Det er for at undgå dobbeltstemmer.

Valget begyndte klokken syv lokal tid i Papua-regionen og sluttede omkring klokken otte i morges dansk tid på øen Sumatra i den vestlige del af landet.

3

Elefanter fragter stemmesedler

Flere områder ligger så afsides, at kasser med stemmesedler bliver fragtet frem og tilbage på elefant- eller hesteryg. Her i den sydlige Aceh-provins. (Foto: Chaideer MAHYUDDIN © Scanpix)

Det giver sig selv, at det er svært at afholde et fuldstændig effektivt valg, når der er 800.000 valgsteder spredt ud over tusindvis af øer. Ikke desto mindre forsøger de indonesiske myndigheder.

Kasser med stemmesedler bliver fragtet afsted på motorcykler, i både, med fly - og sågar på heste- og elefantryg.

Der er nemlig områder i Indonesien, der ligger så afsides, at det ikke er muligt at komme frem på anden måde.

Landet strækker sig over 4800 kilometer, og 7,2 millioner mennesker skal stå for optællingen af stemmerne, skriver Bloomberg.

4

Valgfusk spøger

Vælgerne skal dyppe en finger i blæk, når de har stemt. Det er for at undgå stemmefusk, hvor folk stemmer flere gange. (Foto: Edgar Su © Scanpix)

Den indonesiske valgkommission har allerede meldt ud, at den vil undersøge flere anmeldelser om valgfusk.

The Guardian skriver, at der blandt har cirkuleret en video på sociale medier, hvor der blev fundet sække med stemmesedler i nabolandet Malaysia. Her skulle der allerede være sat kryds ved én af kandidaterne - hvilket er imod reglerne.

Derudover er der bekymring for, at kandidater har forsøgt at købe vælgere.

5

Religion fylder

De to præsidentkandidater forsøger at vinde mange af de religiøse vælgeres stemme. (Foto: Mast irham © Scanpix)

Nogle af de store temaer i valgkampen har været bekæmpelse af korruption, ligesom landets økonomi har fyldt meget.

Et tema har dog overskygget de andre: Religion. 80 procent af landets befolkning er muslimer, og BBC skriver, at kandidaterne forsøger at lukrere på en stadig større religiøs bevægelse i landet.

Det gælder både for den nuværende præsident Joko Widodo, der søger genvalg, men i høj grad for hans førsteudfordrer, den nationalistiske Prabowo Subianto, der er tidligere general i landets hær.

Mere fra dr.dk

Facebook
Twitter