Elizabeth Warren trækker sig fra præsidentræs

Elizabeth Warren er ude af kapløbet om at blive Demokraternes kandidat til efterårets præsidentvalg i USA.

Elizabeth Warren er ude af kapløbet om at blive Demokraternes præsidentkandidat.

70-årige Elizabeth Warren har trukket sig ud af Demokraternes primærvalg efter et skuffende resultat ved tirsdagens valg, den såkaldte Super Tuesday.

Senatoren vandt ikke i nogen delstater, ikke engang sin egen, Massachusetts. Det selvom hun i efteråret førte an i Demokraternes kamp om at finde en præsidentkandidat.

Ved Super Tuesday kom hun ikke i nærheden af de stemmeandele, som de to førende kandidater, Joe Biden og Bernie Sanders, har høstet.

- Jeg blev fortalt i begyndelsen af den her opgave, at der er to baner. En progressiv bane som Bernie Sanders sidder på, og en moderat bane som Joe Biden sidder på. Og der er ikke plads til andre, sagde Elizabeth Warren her til aften - dansk tid.

- Jeg troede ikke, at det kunne passe, men jeg tog tydeligvis fejl, siger hun.

Elizabeth Warren delte tidligere på dagen nyheden med sit kampagnehold, og har lagt sine bemærkninger til holdet ud på Twitter.

- I den her valgkamp har vi været villige til at kæmpe, og når det har være nødvendigt, har vi efterladt rigeligt med blod og tænder på gulvet, skriver Warren i sine bemærkninger.

- Jeg kan komme i tanke om en milliardær, der ikke har fået mulighed for at købe det her valg, lyder det. Elizabeth Warren kom med hårde og opsigtvsækkende angreb på milliardæren Mike Bloomberg under en debat i Las Vegas den 20. februar.

Hvem vil Warren nu støtte?

Elizabeth Warren har talt med både Biden og Sanders, men det er endnu uvist, hvem af de to hun har tænkt sig at støtte i den videre kamp om, hvem der skal være Demokraternes præsidentkandidat.

- Jeg har brug for noget plads omkring det her, og jeg vil gerne bruge lidt mere tid på at overveje det, siger Elizabeth Warren.

Hun er i øjeblikket i gang med at vurdere, hvem af de to der bedst kan føre hendes politik videre, siger en anonym kilde til AP.

Inden Super Tuesday trak Pete Buttigieg sig fra kapløbet, og efter tirsdagens valg i 14 stater erkendte Michael Bloomberg også, at han var færdig.

De støtter begge to den tidligere vicepræsident Joe Biden, som tilhører partiets moderate fløj.

Den amerikanske tv-station MSNBC har spurgt Bernie Sanders, om han vil spørge Elizabeth Warren, om hun vil være vicepræsident, hvis han bliver Demokraternes præsidentkandidat.

- Det er for tidligt at tale om det, men jeg har bestemt meget respekt for senator Warren, siger Bernie Sanders til MSNBC.

Men Sanders tilføjede, at han så meget frem til at diskutere med Warren, hvilken rolle hun kunne spille i en eventuel fremtidig regering.

Joe Biden reagerede også på nyheden om Elizabeth Warren med rosende ord om hendes kamp for middelklasse-familier.

Kamp mod korruption og Wall Street

Elizabeth Warren har især ført sin valgkamp på at bekæmpe korruption, og har i mange år talt for strengere kontrol med finansindustrien på Wall Street.

Den tidligere jura-professor tilhører venstrefløjen i Det Demokratiske Parti, og hendes 'farvel' i primærvalgkampen kan betyde et nye vælgere til Bernie Sanders, vurderer DR's USA-korrespondent, Steffen Kretz.

- En del af hendes vælgere vil sikkert søge til Bernie Sanders. Hun er enig med ham i mange ting, siger han.

- Men andre der har stemt på hende er veluddannede kvinder, som så en mulighed for at få en kvinde ind i Det Hvide Hus, og om de vil stemme på Bernie Sanders, det er uvist, eller om de måske vil søge ind mod den mere moderate kandidat Joe Biden, siger Steffen Kretz.

Den amerikanske præsident, Donald Trump, har allerede kommenteret nyheden på Twitter, hvor han vurderer, at hun kan have kostet Bernie Sanders nomineringen som Demokraternes kandidat - med henvisning til stemmespild på vestrefløjen.

Klemt ud af Bernie Sanders

Hendes kampagne har ellers haft gode tal i meningsmålingerne, imponerende fundraising og en vidtrækkende politisk infrastruktur med personale over hele landet.

Men i sidste ende blev hun klemt ud af Bernie Sanders, som har vist sig at have en urokkelig base af vælgere, som hun ikke formåede at flytte, skriver nyhedsbureauet AP.