Elon Musk og 115 andre eksperter advarer FN: Forbyd dræberrobotter

Førende robotudviklere er skræmte over fremtidens muligheder for krigsførelse med kunstig intelligens.

Robot-krigsmaskiner skal forbydes, lyder opfordringen fra 116 specialister. (Foto: © TYRONE SIU, Scanpix)

Fremtidens krigsteknologi kan løbe fra os, hvis ikke vi bremser den hastige udvikling inden for robotteknologi.

Sådan lyder en opsigtsvækkende advarsel fra nutidens robotudviklere i et åbent brev til FN.

I brevet opfordrer i alt 116 specialister fra 26 forskellige lande mod udviklingen inden for automatiserede våben, skriver den engelske avis The Guardian.

- Når de først er udviklet, vil dødelige automatiske våben muliggøre, at væbnede konflikter kan blive kæmpet i hidtil uset skala og i tidsforløb, der er hurtigere, end mennesker kan begribe.

- Det kan være våben, som tyranner og terrorister bruger mod uskyldige befolkninger, og våben der kan hackes til at opføre sig på uønskede måder, lyder det i brevet.

Svært at lukke Pandoras æske

Her advarer udviklerne også mod, at tiden er nu, hvis der skal handles.

- Vi har ikke lang tid til at handle. Når først denne Pandoras æske er åbnet, vil den være svær at lukke, lyder det i brevet.

Blandt underskriverne af brevet er Teslas topchef, Elon Musk, og Mustafa Suleyma, der har udviklet teknologi inden for kunstig intelligens, som er købt af Google.

Brevet udgives mandag, samme dag som en international konference om kunstig intelligens afholdes i Melbourne i Australien.

Samsung-våben kan skyde selv

Ifølge The Guardian er udviklingen allerede nået langt. Samsung har udviklet et vagtrobot, der kan fungere selvstændigt, og som er installeret ved den bevogtede grænse til Nordkorea.

Ved hjælp af kameraovervågning og trackingsoftware er systemet i stand til selv at overvåge grænsen og affyre et maskingevær, men det er dog uklart, om systemet endnu er sat til at fungere autonomt.

Medunderskriverne af brevet opfordrer til, at de "moralsk forkerte våben" skal tilføjes til FN's liste over ulovlige våben.

En liste, der også inkluderer kemiske våben og våben med bevist blindende lasere.

Eksperter har tidligere advaret mod, at udviklingen inden for kunstig intelligens er nået et punkt, hvor det kan bruges i våben inden for få år.

Droner er et eksempel på en del af udviklingen inden for automatiserede våben, som specialisterne advarer mod.

/ritzau/ DR Nyheder