Elon Musk smider journalister af Twitter og konfronterer dem i chatrum

Twitter-ejeren mener, at journalister har delt oplysninger, der truer hans families sikkerhed.

Elon Musk, der for lidt over halvanden måned siden købte det sociale medie Twitter, har med nye tiltag for moderation skabt tvivl om reglerne for ytringsfrihed på platformen. (arkivfoto). (Foto: © Jim WATSON, Ritzau Scanpix)

Opdatering: Det er præciseret i artiklen, at twitterkontoen Elonjet ikke kun bruger offentligt tilgængelige oplysninger til at fortælle, hvor Elo Musks privatfly befinder sig.

- Doxer du, bliver du suspenderet. Slut!

Sådan begrundede Elon Musk, ejeren af Twitter sin beslutning, kort efter at han torsdag uden varsel havde suspenderet mindst ti journalister fra platformen.

Kort efter dukkede milliardæren nemlig selv - kortvarigt - op i et gruppeopkald på Twitter Spaces med flere af de suspenderede journalister.

- I fremtiden vil der ikke være nogen forskelsbehandling mellem journalister og almindelige mennesker. Alle vil blive behandlet ens. I er ikke særlige, fordi I er journalister, sagde Musk.

Det fremgår af en videooptagelse af gruppeopkaldet.

Musk mener, fly-tweet er skyld i stalker

Mange af de journalister, der er blevet smidt af det sociale medie, dækker Elon Musk og hans virksomheder kritisk.

Elon Musk beskylder journalisterne for at bringe sin familie i fare ved at dele private oplysninger på nettet - såkaldt doxing.

Han skriver på Twitter, at en bil med hans søn er blevet forfulgt af en "sindssyg stalker" i Los Angeles, og at han vil sagsøge Jack Sweeney.

Sweeney står bag twitterkontoen Elonjet, der - baseret på blandt andet offentlige tilgængelige oplysninger - fortæller, hvor Musks privatfly befinder sig.

For to dage siden blev kontoen suspenderet. I går blev journalisterne så suspenderet, angiveligt fordi de har delt et link til ElonJet.

- Jeg er sikker på, at alle som har prøvet af blive doxet vil være enige i at dele realtids-oplysninger om lokationer er upassende og ikke noget, som folk selv ville bryde sig om, sagde han i gruppechatten.

Elon Musk kiggede torsdag aften ind i lydbaseret gruppechat med nogle af de suspenderede journalister. (Foto: © Skærmbilledre Twitter Spaces)

Men journalisterne protesterer. De siger, at de blot delte linket som en del af deres normale journalistiske arbejde, hvor det er normalt at linke som dokumentation.

- Du antyder, at vi deler din adresse, hvilket ikke er sandt, sagde Drew Harwell fra avisen The Washington Post.

- Du delte et link til min adresse, lød svaret fra Elon Musk.

- Som del af dækningen af Elonjet, delte vi et link til Elonjet, som ikke længere er online, sagde Drew Harwell.

Direktør for tænketank: Helt absurd

Da Elon Musk købte Twitter, sagde han, at han ville sikre ytringsfriheden og sørge for, at alle sider kommer ligeligt til orde. Nu beskyldes han selv for at undertrykke stemmer, som kritiserer ham.

- Problemet er, at Elon Musk taler i øst og vest, når han taler ytringsfrihed, siger Jacob Mchangama, direktør for tænketanken Justitia, der især beskæftiger sig med ytringsfrihed og frihedsrettigheder.

Han mener ikke, at der i dette tilfælde er tale om doxing, da oplysninger om flyinformation er offentlig tilgængelige og deling af dem typisk vil være beskyttet af den amerikanske forfatning.

- Så skulle man også blokere de konto, der føler de russiske oligarkers fly. Og hvor direkte er den trussel i forhold til flyinformationen? Der er jo ikke hans private hjem, som bliver lagt ud, siger han.

Tweet, hvor Elon Musk truer med at suspendere alle, der deler oplysninger om, hvor folk befinder sig. (Foto: © Skærmbillede Twitter)

- Og det bliver jo helt absurd, når det bare handler om links, når det er i forbindelse med, at journalister dokumenterer en historie, siger han.

Han synes ikke, at Elon Musk har levet op til sine løfter om at styrke ytringsfriheden på Twitter.

Den tidligere amerikanske præsident Donald Trump og flere af hans støtter, har fået lov til at komme tilbage på platformen, mens der er blevet slået ned på blandt andet kritiske journalister og interne kritikere.

- Jeg synes, at det lugter af, at Musk selv sidder og træffer beslutninger om at moderere indhold, og at han er motiveret af en antipati over for bestemte journalister, siger Jacob Mchangama.

- Det virker i stigende grad som om, at når Musk taler om ytringsfrihed, betyder det ytringsfrihed for de mere konservative stemmer, som har været blokeret eller udelukket fra Twitter, siger han.

Jacob Mchangama, der beskæftiger sig med ytringsfrihed i tænketanken Justitia, er ikke imponeret over Elon Musks Twitter-overtagelse: "Mit håb havde været, at Elon Musk havde skabt et bedre Twitter, hvor der var en højere grad af ytringsfrihed, men jeg kan ikke se, at han er kommet med noget sammenhængende bud på, hvad ytringsfrihed betyder for ham. (Foto: © Pressefoto, FRAKTION)

Musk: End of story

Drew Harwell fra Washington Post beskyldte torsdag aften Elon Musk for at blokere for at dele nyhedslinks på samme måde, som han selv tidligere har kritiseret, at Twitter gjorde i forbindelse med historier om for eksempel Hunter Biden.

Elon Musk kunne i gruppechatten ikke helt uddybe, hvordan situationen var anderledes.

- Så det er uacceptabelt, hvad du gør? spurgte Drew Harwell.

- Nej, hvis du doxer, bliver du suspenderet. End of story. Sådan er det, sagde Musk.

Kort efter loggede han ud af chatrummet.

- Jeg tror, at Musk har forladt os, sagde chatværten, BuzzFeed-journalist Katie Notopoulos.

Kort efter var hele audiochatfunktionen Twitter Spaces nede ifølge flere medier.

EU-kommissær: Foruroligende

Det demokratiske medlem af Repræsentanternes Hus i USA Alexandria Ocasio-Cortez kritiserer Twitter-ejeren.

- Du er en offentlig figur. En ekstrem kontroversiel og magtfuld en af slagsen, skriver hun til Elon Musk.

- Jeg forstår, at man kan følge sig utryg, men at henfalde til magtmisbrug og utilregnelig suspendering af journalister vil bare øge intensiteten omkring dig, skriver hun og opfordrer Musk til at lægge telefonen fra sig.

Også EU har pudset de kritiske briller.

- Nyheden om en vilkårlig suspendering af journalister er foruroligende, skriver EU's kommissær for værdier og gennemsigtighed, Vera Jourova, på Twitter.

Noget tyder på, at Elon Musk er klar til at ophæve suspenderingen.

Han har oprettet en online-afsteming, om hvornår de blokerede journalister skal tilbage på platformen. Valget står mellem "nu" eller "om "syv dage".

I skrivende stund hælder Twitter-brugerne til "nu".