En af de kraftigste orkaner i USA's historie er gået i land i Florida: 'Forbered jer på nogle væmmelige dage'

Over to million mennesker mangler strøm, og flere steder er der oversvømmelser.

Orkanen Ian er for alvor gået i land i Florida i nat.

Over to millioner mennesker mangler strøm, og mange steder er der oversvømmelser på grund af stormflod, der fulgte i kølvandet på orkanen - nogle steder er vandstanden over 3,5 meter høj.

Og selv for folk, der har oplevet mange orkaner, gør det indtryk.

- Jeg har ikke oplevet noget lignende i over 30 år, skriver journalisten Mike Seidel, der har dækket over 90 storme på TV-stationen 'The Weather Channel', på Twitter.

Her har amerikanske CBS News filmet, hvordan det ser ud ved byen Fort Meyer:

Der er også meldinger om flere mennesker, der er blevet fanget i deres hjem.

Delstaten har opfordret mere end to millioner mennesker til at lade sig evakuere, men det er ikke alle, der har gjort det.

- Vi ved, at der er folk, som ikke evakuerede, der befinder sig i højrisikozoner. Hjælpen skal nok nå ud til jer, men det kommer til at tage lidt tid, for det er nødt til at være sikkert for vores redningsarbejdere, sagde den republikanske delstatsguvernør Ron DeSantis på et pressemøde i nat ifølge CNN.

Han advarede også de mennesker, som bor på orkanens rute.

- Forbered jer på et par væmmelige dage.

En af de kraftigste nogensinde

Da orkanen Ian gik i land ved Floridas vestkyst, var det med vindstød på op til 241 km/t.

Det gør den til den femte mest kraftfulde orkan, der nogensinde har ramt Florida målt på vindstød, ifølge delstatens guvernør Ron DeSantis.

Her var den kategoriseret som en kategori-4-storm, som er det næsthøjeste niveau på den såkaldte Saffir-Simpson-skala.

Satellitter fra NASA fangede Ian på kamera, da den var på vej mod Florida. Det kan du se her:

Inden da havde Ian raseret Cuba tirsdag aften. Her forårsagede den to menneskers død og smadrede landets strømforsyning.

På dens tur nordøst gennem Florida er den efterfølgende nedskaleret til en kategori-2-storm, der har vindstød på op til 170 km/t, og efterhånden som den når længere gennem landet vil den tabe mere styrke og blive kategoriseret som en tropisk storm, skriver nyhedsbureauet AP.

Det gør den ikke mindre farlig, advarer borgmesteren i byen Tampa.

- Det næste døgn vil vi få størstedelen af regnen, og det vil forårsage oversvømmelser. Så bliv i sikkerhed i løbet af natten, lød advarslen til indbyggerne fra borgmester Jane Castor onsdag aften.

Orkanen har også fået lufthavnen i Tampa Bay til at aflyse adskillige fly, så flere turister er fanget i lufthavnen, mens stormen står på.

Det forventes, at Ian vil ramme de nærtliggende delstater Virginia, Georgia, South Carolina og North Carolina som en tropisk storm, der vil give massive mængder regn i løbet af weekenden.