'En alvorlig diplomatisk krise': Amerikansk journalist anholdt for spionage i Rusland for første gang siden den kolde krig

Washington ser anholdelsen som et bevidst forsøg på at ramme USA, siger Lillian Gjerulf Kretz, DR's korrespondent i USA.

Evan Gershkovich blev tidligere i dag kørt til retten i Moskva, hvor man bestemte sig for foreløbigt at tilbageholde ham i to måneder. (Foto: © Alexander Zemlianichenko, Associated Press)

Wall Street Journals korrespondent i Rusland, Evan Gershkovic, er blevet anholdt i Rusland.

Det fortæller den russiske efterretningstjeneste FSB, som siger, at journalisten, der er amerikansk statsborger, er anklaget for spionage – noget, der afvises blankt af journalistens prominente arbejdsgiver.

- Wall Street Journal benægter på det kraftigste FSB's beskyldninger og vil gå efter en øjeblikkelig løsladelse af vores trofaste og dedikerede journalist Evan Gershkovic, lyder det fra den store erhvervsavis.

Det russiske styre siger, at Gershkovich er blevet "taget på fersk gerning". Det afvises blankt af hans arbejdsgiver, mens flere medier beskriver ham som en respekteret journalist. (Foto: © THE WALL STREET JOURNAL, Ritzau Scanpix)

Også det officielle USA taler dunder mod anholdelsen af den amerikanske journalist.

- Disse spionage-anklager er latterlige. Det er uacceptabelt, at den russiske regering går efter amerikanske statsborgere. Vi fordømmer anholdelsen af hr. Gershkovich på det kraftigste, siger Det Hvide Hus' pressesekretær, Karine Jean-Pierre, ifølge nyhedsbureauet Reuters.

Samtidig gentager det amerikanske udenrigsministerium sin opfordring til alle amerikanere, som bor eller arbejder i Rusland, om at forlade landet hurtigst muligt.

Anholdelsen er "en alvorlig diplomatisk krise", men hvor alvorlig, den bliver, afhænger af, hvad der bliver det næste skridt i sagen, lyder vurderingen fra Lillian Gjerulf Kretz, DR's korrespondent i USA:

Evan Gershkovic blev anholdt i den russiske by Jekaterinburg i går, hvor han anklages for at have spioneret for den amerikanske regering – noget der kan give op til 20 års fængsel, beretter The Guardian.

I en erklæring fra FSB hedder det, at Gershkovic på opdrag af USA har indsamlet oplysninger om en virksomhed, der indgår i Ruslands "militære forsvarskompleks", skriver Ritzau, der påpeger, at FSB ikke fremlægger beviser for påstanden.

Pressefrihedsorganisationen Reporters Without Borders fortæller ifølge BBC, at Gershkovic var taget til Jekaterinburg for at dække den berygtede russiske lejehær Wagner-gruppen.

Anholdelsen vidner om et forhold mellem USA og Rusland, der "nærmest er historisk ringe", fortæller Flemming Splidsboel, seniorforsker ved Dansk Institut for Internationale Studier:

Mange journalister har forladt Rusland

Sagen mod Evan Gershkovic er det første eksempel på, at en amerikansk journalist bliver anholdt for spionage siden 1986, skriver CNN.

Rusland har aldrig stået højt på listen over lande med stor pressefrihed, men forholdene for pressen er i den grad blevet forværret i landet siden den russiske invasion af Ukraine.

Her strammede Kreml for alvor skruen over for udenlandske og uafhængige medier.

Herunder da præsident Putin i marts sidste år underskrev en ny lov, der gjorde det tæt på umuligt for den frie presse at dække krigen i Ukraine fra russisk territorium.

Loven gjorde det nemlig muligt at straffe personer med op til 15 års fængsel, hvis de blev kendt skyldige i at sprede "falske nyheder" om det russiske militær. Samtidig gjorde den russiske myndighed Roskomnadzor, som holder opsyn med medierne, det ulovligt at bruge ordene "invasion", "krig" eller "angreb" om krigen i Ukraine.

Det fik størstedelen af de udenlandske medier til at trække deres journalister ud af Rusland, mens en række uafhængige russiske medier flyttede deres redaktioner til udlandet for at undgå truslen om fængsel.

Dengang valgte også DR midlertidigt at trække Rusland-korrespondent Matilde Kimer ud af landet. Hun vendte efterfølgende tilbage, men blev i sommer udvist af Rusland i 10 år. I samme periode blev blandt andet 41 pressefolk fra en række britiske medier erklæret uønskede i Rusland.