En dødsengel hjalp ALS-syge Sabine med at dø

I Tyskland hjælper såkaldte dødsengle døende med at begå selvmord. Flere politikere vil lade læger deltage i assisterede selvmord.

- Jeg kan ikke mere, jeg vil ikke mere. Jeg vil bare flyve væk, sagde Sabine Munz-Dahl kort før det assisterede selvmord i Tyskland. Se indslag om de tyske dødsengle. Klik på play. Denne video findes også på DR Nyheders kanal på YouTube. Adressen er YouTube.com/drnyheder. (© DR)

Ligesom herhjemme er aktiv dødshjælp forbudt i Tyskland, men en kattelem gør det muligt for privatpersoner at hjælpe hinanden med selvmord, hvor de sørger for, at uhelbredeligt syge kan få en dødelig dosis medicin.

Læger må ikke deltage i assisteret selvmord i Tyskland, og derfor opererer såkaldte dødsengle syd for grænsen.

I aftes kunne man i 21Søndag på DR1 møde den uhelbredeligt syge Sabine Munz-Dahl, der valgte at få hjælp til selvmord af en selvbestaltede dødshjælper. Hun led af sygdommen ALS - der lammer musklerne.

Overdosis medicin

- Det er en lang proces. Dødsenglen skal sikre sig, at personen er uhelbredeligt syg, rådgive om muligheder og trøste. På et tidspunkt kommer han eller hun forbi og blander en overdosis af receptpligtig medicin, giver den til patienten, som selv skal indtage den, siger Michael Reiter, DR's Tysklandskorrespondent.

- Når patienten har mistet bevidstheden skal dødsenglen forlade lokalet og vedkommende må ikke være til stede i dødsøjeblikket - så er der tale om aktiv dødshjælp. Jeg har dog indtryk af, at flere dødsengle er i lokalet i dødsøjeblikket, fordi den syge ønsker det, siger han.

Læger skal kunne hjælpe

I dag lægges det assisterede selvmord i hænderne på en person uden professionel viden om medicin, og der kan ske fej. Tyske Sabine Munz-Dahl havde fået at vide, at det kunne gå galt, og at hun kunne risikere at ende i koma.

Dødshjælpen bakkes op af to-tredjedele af den tyske befolkning, og der er udsigt til, at Forbundsdagen i år vedtager en lov, der også vil gøre det muligt for læger lovligt at hjælpe med selvmord.

Forbud fra lægeforbund

Det tyske lægeforbund forbyder læger at assistere ved selvmord. Egentlig må de godt gøre det som privatpersoner, men de risikerer at miste retten til at arbejde som læger.

- Argumentationen er den samme som i Danmark. Læger skal bevare liv og ikke afslutte liv. Det ses som en glidebane, for hvilke patienter skal hjælpes og hvem skal ikke. Hvad hvis en dement eller psykisk syge vil begå selvmord, siger Michael Reiter.