En højtflyvende kæmpeballon har bragt Kina og USA’s forhold til et nyt lavpunkt

USA's udenrigsminister har udskudt et besøg til Kina på grund af ballonen.

USA's udenrigsminister har aflyst sit besøg til Beijing, efter overvågningsballonen blev spottet. Kineserne kalder det for en ballon til "meteorologiske og andre videnskabelige formål". (Foto: © Saul LOEB, Ritzau Scanpix)

Temperaturen er blevet sænket yderligere i det i forvejen kolde forhold mellem USA og Kina.

Det vurderer to Kina-eksperter, efter USA's udenrigsminister, Antony Blinken, i går aflyste et længe ventet besøg til Kina.

Det amerikanske udenrigsministerium har droppet besøget i sidste øjeblik, fordi Kina har sendt det, amerikanerne kalder en spionballon, der efter sigende skulle være på størrelse med tre busser, ind over USA.

- Forholdet mellem landene er formentligt på et lavpunkt, efter Blinken har udskudt sit besøg, siger Casper Skallebæk Wichmann, der er leder af tænketanken ThinkChina på Københavns Universitet.

Den opfattelse deler Andreas Bøje Forsby, seniorforsker i Kinas udenrigs- og sikkerhedspolitik ved Dansk Institut for Internationale Studier (DIIS).

- Det er meget symptomatisk for det amerikansk-kinesiske forhold, at der skal ikke meget til at bringe det ud af kurs for tiden, siger han.

Udenrigsminister i USA Anthony Blinken er alligevel ikke på vej til Kina i dag. (Foto: © DEBBIE HILL, Ritzau Scanpix)

I retning mod en diplomatisk genrejsning

Det er en uheldig timing, at spionballon er blevet opdaget, lige op til at Blinken skulle afsted mod Kina. Mødet var nemlig et forsøg på at genoprette de diplomatiske forbindelser mellem de to supermagter, siger Casper Skallebæk fra ThinkChina.

- Der har været et lille håb på det seneste, siden Biden og Xi Jinping mødtes ved et G20-topmøde i november, og derfor har man i Kina set frem til, at Antony Blinken skulle komme.

Ved G20-topmødet blev de to landes ledere enige om, at der skulle gang i det diplomatiske spor igen, siger Andreas Bøje Forsby fra DIIS, der forklarer, at landene har en fælles interesse i at samarbejde om blandt andet Nordkoreas atomvåbenprogram.

- Både amerikanerne og kineserne har en interesse i at få forbedret deres indbyrdes forhold.

Andreas Bøje Forsby har svært ved at forestille sig, at "kineserne bevidst skulle have forsøgt at sabotere mødet ved at sende spionballonen ind over USA".

Nedton, nedton, nedton

Kineserne har efter ballon-episoden bekræftet, at det er deres og været ude at beklage, at den er fløjet ind på amerikansk territorium.

På trods af beklagelserne kalder en talsperson fra det amerikanske udenrigsministerium hændelsen for "uacceptabel".

Sent lørdag udtalte forklarede det kinesiske udenrigsministerium igen luftballonens indtrængen i amerikansk luftrum med "force majeure", og anklagede politikere og medier i USA for at bruge sagen til at fremme deres egen dagsorden.

Der er dog ikke noget odiøst i, at Kina og USA overvåger hinanden.

- Hændelsen skal man ikke overdramatisere. Begge parter overvåger hinanden konstant. Det plejer at foregå via spionsatellitter, forklarer Andreas Bøje Forsby.

Derfor undrer det seniorforskeren, at man fra amerikansk side ikke forsøger at gyde lidt olie på vandene og holde fast i det planlagte besøg.

- Især kineserne har lagt sig i selen i forhold til at få forbedret forholdet. De har nedtonet denne her meget selvhævdende og kontante stil, de har haft, og har forsøgt sig med en charmeoffensiv.

På et pressemøde sent fredag aften understregede Blinken, at han stadig har planer om at besøge Beijing og arbejde på de diplomatiske forhold mellem de to lande - når forholdene tillader det.

Se klip fra pressemødet herunder: